Alles voor in de tuin

Meer libellen in de tuin? Zo trek je ze naar je vijver!

03 augustus 2020 10:08 Aangepast: 03 augustus 2020 10:11

Libellen zijn niet alleen prachtige insecten, ook zijn ze erg nuttig als je last hebt van veel muggen bij de vijver. Deze schoonheden zijn namelijk dol op muggen en eten deze maar al te graag! Wil je meer libellen naar je vijver trekken? Dat kan! We vertellen je hoe je jouw vijver aantrekkelijk maakt voor deze mooie insecten.

Kenmerken vijver

Als je wilt dat libellen zich in je tuin gaan voortplanten is de diepte van je vijver heel belangrijk. Sommige libellen hebben geen diepe vijver nodig voor de voortplanting, maar veel soorten wel. Als je dus diverse libellen wilt aantrekken moet de vijver minimaal 80 centimeter diep zijn. Daarnaast zijn waterplanten ook belangrijk, de larven van libellen nestelen zich hier namelijk graag tussen. Zorg ervoor dat deze net iets boven het water uitsteken, zo kunnen de larven zich gemakkelijk settelen.

De kwaliteit van het water

Omdat de larven in het water jagen op eten, moet het water mooi helder zijn. Als het water te troebel is zullen er weinig libellen op af komen. Ook moet het water zuurstofrijk zijn, verschillende zuurstofplanten dragen hieraan bij.

Liever geen vissen

Natuurlijk zijn vissen in de vijver superleuk maar helaas denken libellen hier anders over. De vissen zijn namelijk dol op de larven en dus is het voor libellen niet erg aantrekkelijk om voor een vijver te kiezen waar hun kroost door de buurman als avondeten wordt beschouwd. Je zult in dit geval dus een keuze moeten maken…

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore