Doe het zelf

DIY: Niskast voor de badkamer

12 januari 2021 20:58

Deze chique badkamer kast bestaat uit meerdere vakken voor je handdoeken. Je maakt 'm van hout en werkt 'm af met een waterdichte stuclaag, waardoor 'ie die stoere betonuitstraling krijgt.

Thomas maakte de kast met nis in de hotel-chique badkamer in Uithoorn, waar de bewoners graag meer luxe en opbergruimte wilden. De kast is gemaakt van watervast verlijmd multiplex, en is afgewerkt met een waterdichte stuclaag. Met het laatstgenoemde krijgt 'ie die stoere betonuitstraling. 

Dit heb je nodig: 

  • 2 planken watervast (hardhouten) verlijmd multiplex 122 x 244 x 18 mm
  • Mortex om de boel af te stucen
  • Boormachine 
  • Schroeven 
  • Afkortzaag
  • Schuurpapier
  • Houtlijm
  • Bovenfreesje
  • Kopieerfreesje

Stap 1

Zaag de planken op maat met de afkortzaag. Maak eerst de ene zijkant. Die is 180 cm hoog en 20 cm breed. Maak dan de nisjes/bakken: - een nisje voor shampoo van 40 bij 40 cm - een nis voor handdoeken van 60 bij 40 cm - een nisje voor wc-rollen van 35 bij 17 cm - een nis voor wc-borstel van 60 bij 20 cm 

Al deze plankjes zijn 16,4 cm hoog. Met twee keer de dikte van de zijkanten erbij (2 x 18 mm) zit je op 20 cm breed in totaal. 

Als de bakken klaar zijn, leg je ze net als op het plaatje op de ene zijkant. Maak ze erop vast met houtlijm. 

Stap 2

Daarna kan de andere zijkant er bovenop. Ook maak je aan de voorkant een plank vast, zodat je de kast dichtmaakt. De plank is 20 cm breed en 180 cm hoog. Aan de bovenkant maak je ook nog een plankje vast. 

Stap 3

Frees de vormen van de nisjes weer uit de zijkanten. Uit het voorwandje dat je net hebt vastgemaakt frees je het nisje voor de handdoeken. Met een kopieerfreesje weet je precies waar de randen zitten van de nisjes. 

Stap 4

Dit staat niet op de foto, maar maak eenzelfde plank als aan de voorkant (20 cm breed, 180 cm hoog) vast tegen de muur. Dit is de achterkant van de kast. Zodra die vast zit maak je de kast met schroeven vast aan de achterkant - en dus aan de muur.

Stap 5

Stuc het meubel af om het waterdicht te maken en het een betonuitstraling te geven. Wij hebben Mortex gebruikt van Beal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore