Ga naar de inhoud
Doe het zelf

DIY: Verrijdbare plantenbak

Voor de gezamenlijke voortuin in Zoetermeer heeft Tom een handig trucje bedacht. Hij maakt verrijdbare plantenbakken, met wieltjes eronder. Mochten de buren hun delen van de tuin toch even willen scheiden, dan zetten ze gewoon de plantenbakken in het midden. Zonder te tillen dus!

De families Algoe en Van Slooten willen graag een gezamenlijke voortuin waarin ze met beide families kunnen borrelen en eten. Maar als ze bijvoorbeeld een feestje met eigen vrienden of familie hebben, willen ze de tuin ook kunnen opsplitsen. Begrijpelijk. Maar om dan steeds met zware hekken of bakken te moeten sjouwen... Da's ook zo'n gedoe. Een scheiding op wieltjes is de oplossing! In de tuin staan zes plantenbakken: drie aan iedere kant. Vier daarvan zijn van cortenstaal en zijn kant-en-klaar besteld. De twee andere  verrijdbare plantenbakken maakt Tom zelf, van duurzaam accoyahout, en hij maakt ze even groot als ze cortenstalen versies. En hier lees je hoe jij ze ook maakt! 

Wat heb je nodig?

 • 6 planken accoyahout 300 x 15 cm 18 mm
 • 7 hardhouten balkjes 4 x 7 cm
  (kan ook douglashout zijn, maar hardhout rot wat minder snel weg)
 • Afkort/verstekzaag
 • Handcirkelzaag
 • Boor en schroeven
 • 1 plaat betonplex 244 x 122 cm 
 • Nietmachine
 • 2 bokwielen 125 mm
 • 2 zwenkwielen 125 mm
 • Anti-wortel-doek (1 pak)
 • Speedboor
 • 8 hoekbeugels

Stap 1

Maak de lange zijkanten. Leg daarvoor (per kant) 8 plankjes naast elkaar op je werktafel. Voor deze plankjes zaag je de accoyaplanken in kleinere stukjes: 16 stuks van 60 cm lang. Schroef er de lange hardhouten balkjes op vast: 2 van 116,4 cm lang. Maak het ene balkje ongeveer 133 mm vanaf de rand vast, zodat hier straks nog de wieltjes tussen passen. Aan de andere kant schroef je de balkjes helemaal tegen de zijkant. 

Stap 2

De korte zijkanten maak je op dezelfde manier. Leg per kant 3 plankjes van 60 cm lang naast elkaar, schroef ze aan elkaar door middel van 2 korte balkjes (37 cm) en maak er nog een dun latje tussen vast van zo'n 5 cm breedte. Laatstgenoemde krijg je door een plankje van 60 cm lang in de lengte te zagen met de handcirkelzaag. Zorg trouwens dat je het hardhout altijd voorboort! 

Stap 3

Schroef alle kanten aan elkaar vast. Dat doe je met de hoekbeugels.

Stap 4 

Schroef nu de wieltjes aan de onderkant vast, 10 centimeter van de zijkanten af. Zo heeft het wieltje de ruimte om rond te draaien.

Stap 5

Bevestig de betonplex onderkant aan de rest van het frame. Die heb je op 244 bij 122 cm gezaagd en past er nu precies tussen. Laat de plank rusten op de balkjes en schroef 'm er aan vast. Maak met de speedboor wat gaatjes in de plank, zodat regenwater weg kan lopen.

Stap 6

Doe het anti-wortel-doek in de bak en niet het vast aan de zijkanten.

Stap 7

Voor een nette afwerking maak je vier latjes vast aan de bovenkant. Die zaag je verstek, zodat ze mooi in elkaar overlopen. Zaag ze op zo'n 6 cm breed en 50 cm lang voor de korte zijkanten, en 6 cm breed en 120 cm lang voor de lange zijkanten. Zorg dat de hoeken goed op elkaar aansluiten. Doe vervolgens hydrokorrels, potgrond en de plant(en) naar keuze in de bak. Hoppa, je bent klaar!