Ga naar de inhoud
Doe het zelf

DIY: Snoezig speelhuisje

Zwemmer Maarten van der Weijden en zijn gezin hebben een onbestemd plekje in hun huis. Wat moeten ze nou met die hoek? Thomas heeft iets verzonnen: een zoet speelhuisje voor Maartens dochtertje Phileine. Zie hier de werkbeschrijving!

Het huisje is volledig van hout, en de bewoners kunnen vanalles doen: vergaderen aan de tafel, administratie opbergen in de houten opbergbakken, of de gordijnen sluiten voor gluurburen. Wat een luxe pand!

Wat heb je nodig? 

  • 6 platen populierentriplex 61 x 122 cm - 18 mm 
  • 7 x timmerhout geschaafd vuren 69 x 44 mm - 270 cm (voor de beraming)
  • 16 zwenkwieltjes 5 cm - wij gebruiken deze
  • Rond hout - 4 cm doorsnee. Je hebt zo'n 315 cm in totaal nodig, verdeeld over 1 nok van 115 cm en 2 stokken van 1 meter (die waar het tafeltje aan hangt). De stokken zijn in meerdere lengtes verkrijgbaar. Je kan bijvoorbeeld 1 stok nemen van 2 meter en 1 van 150 cm. 
  • Afkortzaag
  • Accuboor en schroeven
  • Tape
  • Verf en verfspullen; qua kleur gebruiken wij Vleugje Eiland in hoogglans (lichtblauw) en Iets Kers in zijdeglans (roze), beide van Flexa 
  • Vitragegordijntjes, wij gebruiken deze van Ikea

Stap 1 

Maak eerst de voor- en achterkant met de schuine 'daken'. Zaag het timmerhout op maat en maak de hoeken voor het dak schuin, zodat de balken mooi tegen elkaar aan passen. Onder dit dakgedeelte komen twee staanders. Ook de uiteinden van de staanders zaag je ietwat schuin zodat deze mooi aansluiten. Laat de dakbalken op de staanders leunen om het frame zo stevig mogelijk te maken. Maak 2 van deze frames.

Stap 2

Het triplexhout is van zichzelf best dun, en voor de bankjes ziet dat er niet heel mooi en stevig uit. Daarom maak je deze planken optisch dikker. Je doet dat door het hout in verstek te zagen, wat betekent dat je het niet gewoon recht doorzaagt, maar in 45 graden. Vervolgens plak je tape aan de achterkant zodat de delen aan elkaar blijven zitten. Vouw het hout vervolgens om zodat je de dikke rand creëert. Dit doe je zowel aan de voor- als aan de zijkant van het bankje. Het lijkt nu net alsof het bankje breder of massief is. 

Stap 3

Voor de zijkanten en achterkant gebruik je de triplexplaten in z'n geheel. Lekker makkelijk. Aan de zijkanten bevestig je een balk van 122 cm lang vast aan de binnenkant. Hier kan je het bankje op vast maken. Bij de trixplexplaat voor de achterkant hoeft dit niet. Verf deze onderdelen lichtblauw. 

Maak deze zijdes vast aan de staanders van het frame.

Stap 4

Maak de twee dakdelen aan elkaar vast met drie tussenbalken. Twee aan de zijkanten en één aan de bovenkant (de nok). Die van de bovenkant is rond, en voordat je deze vastmaakt aan het frame schuif je de gordijntjes eromheen. Met deze methode is het trouwens wel wat lastig om de gordijntjes er weer af te halen, mocht je ze willen wassen. Je moet dan namelijk eerst de schroeven weer los halen. Mocht je de gordijnen er sneller af willen kunnen halen, dan kan je kiezen voor gordijnen met lussen die je vast strikt. 

Stap 5

Maak het tafeltje vast via twee ronde stokken aan de voorkant van het huisje. De balken zaag je op een meter. Aan de achterkant bevestig je het tafeltje met een onderlatje zodat het tafelblad daarop kan rusten. Het tafelblad hoef je trouwens niet op maat te zagen, je kan gewoon de triplexplaat in z'n geheel gebruiken. Dus 61 bij 122 cm. 

Stap 6 

Maak nu de verrijdbare opbergbakken. Het worden er vier. De bakken worden 50 cm breed bij 35 cm hoog en 45 cm diep. Maak een onderplaat van het triplexhout en gebruik het timmerhout voor de korte balkjes. Gebruik latjes in de hoeken om alles aan elkaar vast te schroeven. Verf de buitenkant van de bakken lichtroze. 

Stap 7

Aan de zijkant kan je nog (fruit)kistjes bevestigen. Deze kan je ook zelf maken. Hoe dan ook maak je deze bakken smaller door ze door de helft te zagen. Verf de buitenkant en schroef de bakken aan de zijkant van het huisje. 

... En dan ben je klaar!