Ga naar de inhoud
Huishouden

Ruikt je tweedehands meubel muf of naar sigarettenrook? Zo verwijder je de vieze geur!

We zijn een groot voorstander van tweedehands meubels shoppen op Marktplaats of kringloopwinkels. Er kunnen prachtige pareltjes zitten voor zachte prijsjes, maar… soms zit er ook een luchtje aan. Letterlijk! Wij geven tips hoe je tabaksgeuren en andere muffe luchtjes uit je tweedehands gescoorde meubels krijgt.

Het is een flinke domper als je een prachtig bank of stoel hebt gekocht, die ook nog eens heel lekker zit, maar ondertussen ontzettend stinkt naar sigarettenrook of andere muffe geurtjes. Echt lekker zul je er dan niet op zitten, in ieder geval niet voordat die nare geur eruit is. Hoe je dat doet? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje: 

1. Goed laten luchten 

Allereerst helpt het al enorm als je het meubel eerst even goed laat luchten in de buitenlucht, zo lang als mogelijk. Hoe graag je je mooie bank, tapijt of stoel ook neer wil zetten in je interieur, toch doe je er goed aan ‘m nog even door te laten luchten in de tuin of op je balkon. Mits het buiten droog is natuurlijk. Het doorluchten zorgt er namelijk voor dat de ergste stank weggaat. 

2. Zo veel mogelijk onderdelen wassen 

Helaas bestaan er geen wasmachines waar complete banken, stoelen of andere meubels in passen. Gelukkig bestaan de meeste meubels wel uit losse elementen en hoezen en kun je misschien wel sommige delen zoals hoezen en kussens wassen, desnoods meer dan eens.

3. Nog meer schoonmaken 

De delen die je niet in de wasmachine kunt wassen moeten natuurlijk evengoed grondig schoongemaakt worden. Hoe en met wat, dat verschilt per materiaal (zoek dit van tevoren altijd even goed uit voor je begint te schrobben), maar zorg hoe dan ook voor lekker geurende schoonmaakmiddelen. 

4. Geur absorberen met koffie

Je kunt geuren maskeren met andere lekkerdere geuren, maar eigenlijk is absorberen nog beter. Een manier om dit te doen is door een paar schaaltjes gemalen koffiebonen in de buurt van je stinkende meubel te zetten. De koffie ruikt niet alleen een stuk lekkerder (voor de meeste mensen), maar gemalen koffiebonen hebben ook nog eens de fantastische eigenschap om nare geuren te absorberen. Verwacht overigens niet dat de vieze geur hierdoor binnen een dag weg is, maar denk eerder in weken. Laat de schaaltjes dan ook gerust een paar weken staan en vervang de koffie regelmatig zodat de koffie z’n werk kan blijven doen. 

5. Gebruik hét alleskunnende wondermiddel azijn 

Dat azijn een wondermiddel wist je misschien wel. Je kunt er van alles mee, kleding wassen, waterkoker ontkalken en zo kunnen we nog even doorgaan. In dit geval is azijn ook een goede optie om tabaksgeuren te doen verdringen. Dit kun je doen door je meubel schoon te maken met azijn. Doe dit echter alleen als het materiaal hier tegen kan en zoek dit van tevoren eerst goed uit. Heb je het idee dat het kan, dan kun je het beste eerst even testen op een onzichtbare plek op de bank. 

Durf je het niet aan om je meubel schoon te maken met azijn, dan kun je dezelfde methode toepassen als met de koffie: plaats een aantal schaaltjes azijn rondom het meubel en laat de azijn de nare geurtjes verdringen. 

Meer tips over het schoonmaken en mooi houden van je meubels? Lees dan ook: 

Fotocredits

Headerfoto: Phillip Goldsberry - Unsplash https://unsplash.com/photos/fZuleEfeA1Q