Alles voor in de tuin

Stokrozen uitgebloeid? Bewaar de zaadjes!

27 juli 2020 18:03

Stokrozen staan er in de zomer geweldig bij en fleuren je tuin prachtig op. Wanneer de stokroos is uitgebloeid kun je natuurlijk in het najaar nieuwe zaadjes kopen en deze weer opnieuw zaaien, maar eigenlijk is dat onnodig. Je kunt de zaadjes namelijk ook gewoon uit eigen tuin winnen!

Verzamelen

Je kunt de zaadjes het best verzamelen op een warme dag zodat de zaden goed droog zijn. Het is slim om ze hierna nog even verspreid op een bord te leggen en een paar dagen te laten drogen. Heb je van meerdere bloemen zaden verzameld? Leg dan bij elk bordje een papiertje met de namen, zo haal je ze straks niet door de war!

Bewaren

Als de zaden goed zijn opgedroogd kun je ze gaan schoonmaken. Het is belangrijk dat je de zaden goed schoonmaakt, want zo voorkom je dat er schimmel ontstaat. Hiervoor kun je het best een zeef gebruiken waarin je de zaadjes goed afspoelt, tot er geen viezigheid meer aan zit.

Daarna moet je ze weer goed laten drogen, waarna je ze kunt opbergen. Bewaar de zaadjes nooit in een afgesloten pot, ook dit kan schimmel veroorzaken. Een envelop leent zich perfect als opbergplek en hier kun je ook de naam van de bloem opschrijven. Leg de enveloppen op een koele en droge plek en dan is het wachten op het nieuwe zaai seizoen!

Meer weten over stokrozen? Je leest het hier!

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore