Liefde voor je huis

Zo simpel is het om van één blaadje een nieuw vetplantje te maken

14 juli 2020 16:17 Aangepast: 14 juli 2020 16:17

Vetplantjes kun je eigenlijk nooit genoeg hebben. En juist daarom is het zo leuk dat ze ontzettend makkelijk te vermeerderen zijn. Je kunt namelijk van één enkel blaadje al een nieuw plantje maken!

Je kunt vetplantjes stekken op aarde (het liefst op cactusgrond), maar ook op water. Beide methodes werken goed, maar de laatste variant schijnt nog net even sneller te werken. Daarom leggen we je die hieronder uit. 

Vetplant stekken boven water

Het enige wat je voor deze methode nodig hebt is een glas, water, vershoudfolie en natuurlijk een aantal gezonde vetplantblaadjes. 

De onderstaande video laat zien hoe het stekken van vetplantjes op water in z’n werk gaat.

Ging dat je iets te snel? Geen nood, we leggen je de verschillende stappen hieronder nog even uit: 

Stap 1: 

Pluk een aantal blaadjes van de plant. Kies hierbij de mooiste blaadjes uit, die zo min mogelijk beschadigd of uitgedroogd zijn. Op die manier krijg je uiteindelijk het mooiste resultaat. 

Stap 2: 

Vul een glas voor ongeveer de helft met water en dek het glas strak af met vershoudfolie. Prik hier vervolgens met een prikkertje of een schaar kleine gaatjes in, net zoveel gaatjes als het aantal blaadjes dat je wil gaat stekken. 

Stap 3: 

Steek de blaadjes met de onderkant naar beneden in de gaatjes, zodat ze rechtovereind blijven hangen in het folie. De blaadjes horen niet het water te raken. Door de condensvorming zullen de blaadjes namelijk evengoed voldoende vocht opnemen. 

Stap 4: 

Zet het glas op een goed verlichte plek, maar buiten het directe zonlicht. Nu komt het makkelijkste gedeelte: wacht twee weken. Daarna zul je zien dat er worteltjes of zelfs kleine blaadjes aan de onderkant zijn ontstaan, dit is geheel afhankelijk van welk soort vetplantje je hebt gestekt.

Stap 5: 

Heb je vetplantblaadjes met wortels, dan kun je deze nu in de potgrond planten. Heb je vetplantblaadjes waar aan het uiteinde kleine blaadjes zijn ontstaan, dan leg je deze op de potgrond en druk je deze lichtjes aan. Deze zal na enige tijd gaan wortelen in de grond.

Let op: pas geplante vetplantjes hebben meer water nodig dan je normaal gesproken bent gewend van vetplantjes. 

Meer leren over stekken? Lees dan ook: 

Fotocredits

Headerfoto: Annie Spratt - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore