Alles voor in de tuin

Handig: deze app laat je zien hoeveel teken er bij jou in de buurt zijn

13 juli 2020 13:52 Aangepast: 13 juli 2020 13:53

Zomer(vakantie) betekent niet alleen lekker veel buiten zijn, maar ook meer kans lopen op een tekenbeet. Gelukkig bestaat er nu ook een app die je laat zien waar je meer of juist minder risico loopt teken tegen te komen.

Tekenradar

Sinds kort is er een nieuwe app van Nature Today beschikbaar die het aantal tekenbeten zou moeten verminderen of zelfs voorkomen, door je de teken-activiteit van andere gebruikers in de buurt te laten zien. 

De tekenradar is opgericht door bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. “Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet kunnen oplopen.” Maar met de lokale tekenverwachting op de Nature Today-app kan daar volgens hem verandering in komen. 

Verwachting

Door de maandelijkse tekenmeldingen van de afgelopen tien jaar te combineren met de weerdata en satellietbeelden konden onderzoekers de teken-app tot stand brengen. Hiermee hebben ze een model gemaakt dat dagelijks voor elke vierkante kilometer in Nederland een verwachting geeft hoeveel teken daar zijn.

Stijging in tekenbeten 

Het aantal tekenbeten bij mensen in Nederland stijgt al jaren. Ter vergelijking: het RIVM registreerde in 1996 600.000 tekenbeten, in 2007 1,1 miljoen en in 2017 1,5 miljoen. Buiten het feit dat dit erg vervelend is, kunnen teken ook gevaarlijke bacteriën met zich meedragen die bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Deze ziekte kan voor huidproblemen zorgen, maar ook je zenuwstelsel aantasten of zelfs voor spier- en hartproblemen zorgen. 

Zomerpiek

De helft van alle meldingen op de tekenradar komt binnen in de maanden juni en juli. Deze zomerpiek heeft met het warme klimaat te maken. De parasieten lijken door het warmer wordende klimaat steeds beter in Nederland te gedijen. 

Ook in eigen tuin 

Mensen gaan er vaak van uit dat teken voornamelijk in bossen, heidevelden en andere natuurgebieden voorkomen, maar ze komen net zo goed voor in (stads)parken, speeltuinen en zelfs in je eigen tuin. Sterker nog, uit de meldingen van tekenradar.nl blijkt dat één op de drie mensen een teek hebben opgelopen in hun eigen tuin. 

Blijven controleren én een herinnering instellen

Uiteraard is en blijft het verstandig om jezelf en je gezinsleden te allen tijde te blijven controleren nadat je buiten bent geweest, dit wordt namelijk vaak vergeten. Ook als je naar een plek bent geweest waar volgens de app weinig teken zouden moeten zijn, want ook dan kun je natuurlijk alsnog een tekenbeet oplopen. Maar door de app in de gaten te houden voordat je de deur uit gaat kun je in ieder geval al een hoop tekenbeten voorkomen, of de kans te verkleinen door bepaalde gebieden waar op dat moment veel teken zitten te vermijden. 

Vergeet je vaak achteraf jezelf en je gezinsleden of hond te controleren? Dan kun je gebruik maken van de herinneringsfunctie. Via de app kun je namelijk aangeven of je later op de dag een notificatie wil krijgen om je te checken op teken. 

Download de app hier voor iOS en hier voor Android. 

Lees meer over bijtende en stekende insecten:

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore