Ga naar de inhoud
Doe het zelf

DIY: zo maak je zelf een speelhuisje voor in de tuin!

Een wolk van een speelhuisje: stoer en zoet tegelijk. Dat bouwen Thomas en Edsilia Rombley in Edsilia's achtertuin. Een plek waar de 2 dochtertjes van de zangeres zich helemaal kunnen terugtrekken. Lees hier hoe jij ook zo'n tof huisje maakt.

Het schattige huisje is gemaakt van blauwe steigerhouten planken. Het heeft een trapje, een plantenbak en zelfs een katrol om geheime boodschappen naar boven te takelen. Er zit een deurtje in en een echt dak, zodat de meiden ook bij elkaar op de thee kunnen als het regent. Dit speelhuisje geeft een avontuurlijker gevoel dan een kant-en-klare versie. Deze maak je namelijk helemaal zelf, en dat maakt 'm extra leuk!

Wat heb je nodig?

 • 15x tuinpaal douglas geschaafd zonder punt 9 x 9 x 240 cm
 • 2x steigerhouten paal 5 x 3.2 x 300 cm
 • 31x steigerhout aqua 250 x 19.5 cm (vind je bij Praxis) 
 • 2x PVC golfplaat helder 90 x 244 cm
 • 2x schuttingscharnier
 • Katrol
 • Kikkertje
 • Touw
 • Emmertje
 • Afkortzaag
 • Schroeftollen
 • Schroeven van 8 x 160 mm
 • Golfplaatschroeven
 • Schuurmachine
 • Haspels
 • Werktafel 

Stap 1

Begin met het op maat zagen van de 4 staanders, die je van de douglashouten tuinpalen maakt. Zaag 2 van deze palen 240 cm lang. De andere 2, die de 2 achterste palen worden, maak je wat korter. Daardoor loopt het dak straks iets schuin af. 

Stap 2

Maak halverwege de palen, op 1 meter hoogte, een inkeping. Maak de inkeping 2,5 cm cm diep. Zaag de paal eerst wat in en krik het er later uit met een beitel. De liggers kan je straks in deze inkepingen bevestigen. Door deze inkepingen heb je een mooiere afwerking. 

Stap 3

Zaag de liggers op maat: 2 van 160 cm en 2 van 100 cm. Optioneel kan je ook nog een draagbalk maken voor extra stevigheid. Dat hebben wij in ieder geval wel gedaan. Bevestig de liggers. Nu staat het frame alvast. 

Stap 4

Zaag nog een extra staander van 131 cm, die boven op het plateau komt. Hier komt straks het voorste muurtje aan vast. Je bevestigt de paal op de voorste ligger. Over de breedte bevestig je 'm, als je vanaf links kijkt, op 50 cm. 

Stap 5

Zaag blauwe planken op maat voor de vloer van het huisje. De middelste planken worden 173 cm lang, net zo breed als het huisje. De twee uiterste planken worden net zo lang, maar hier zaag je ook de hoeken eruit. Zo passen de planken precies om de staanderpalen heen. Deze palen zijn 9 bij 9 cm, dus zorg dat de hoeken van de plank ook 9 bij 9 cm uitzaagt. Hou bij de voorste plank daarnaast ook rekening met een uitsparing voor de extra staande plank die je net hebt vastgeschroefd. Deze uitsparing is ook 9 bij 9 bij 9 cm. Wij hebben de steigerhouten planken trouwens voorgeboord, want bij ons was al aardig wat voorwerk gedaan. Thomas en Edsilia hoefden het hierdoor alleen nog maar in elkaar te zetten. Maar voorboren is sowieso een goed idee: het voorkomt splinteren en vooral met kinderen is dat handig.

Stap 6

Maak een vierkant frame bovenop de staanders. Dit wordt het dak. Omdat je straks met golfplaat een dak met afdakje gaat maken, moeten de planken wat uitsteken aan de voorkant. De breedte van het huisje is 118 cm en wij hebben de palen zo'n 40 cm laten uitsteken. Het is maar net hoe groot je het afdakje wil. Maar hou je onze maten aan, maak de uitstekende palen dan 158 cm lang. Schroef ze vast. Zorg dat ze aan de zijkanten 2,5 cm uitsteken: hierdoor krijg je één rechte lijn met de muur van steigerplanken die je straks bevestigt. 

Gebruik ook hier een extra draagbalk die je in het midden vastschroeft. Bevestig 'm tegen de binnenkant van de andere balken, zodat 'ie niet uitsteekt en de golfplaat straks op een plat vlak komt te liggen.

Stap 7

Tussen de uitstekende balken aan de voorkanten schroef je nog een paal. Deze wordt 178 cm lang. Nu heb je ook het frame voor het afdakje gemaakt. Alleen het dak moet er nog bovenop. 

Stap 8

Nu ga je het huisje ''bekleden'' met de blauwe planken. De zijkanten worden 118 cm lang. Begin onderaan en werk door naar boven. Bovenaan hou je uiteindelijk een schuin stuk over. Die laatste plank moet je dus goed aftekenen en afzagen in dezelfde hoek als de plank van het dak. 

Stap 9

Aan de achterkant hoef je geen rekening te houden met een schuine plank aan de bovenkant. Zaag de planken op 173 cm en werk van beneden naar onder (andersom kan trouwens ook). Bekleed eerst alleen de achterkant en de zijkanten. De voorkant komt straks pas.

Stap 10

Maak nu het 'raam'. Deze bestaat uit 4 steigerhouten blauwe planken. De breedte wordt 114 cm. Aan de achterkant bevestig je twee steigerhouten latjes, waarmee je de planken aan elkaar vastschroeft. Met een decoupeerzaag maak je een cirkel in het midden met een diameter van zo'n 60 cm. Als het raam klaar is, maak je het 'm vast aan de twee staanders, onder het dak. 

Stap 11

Ga onder het raam verder met het afmaken van de voorkant. Zaag daarvoor 3 planken op maat: ook 114 cm breed. Schroef ze vast aan de staanders. Nu heb je de hele voorkant afgemaakt, inclusief raam.

Stap 12

Maak nu het deurtje. Die wordt 50 x 60 cm. Je gebruikt 2 stukken plank in de gehele breedte en 1 stuk plank dat je smaller maakt. Door middel van de Z-vorm maak je de planken aan elkaar vast. Hiervoor kan je latjes gebruiken of de blauwe steigerhouten planken smaller zagen. Bevestig ook de scharnieren

Stap 13

Vergeet niet om de staander aan de linkerkant te 'bekleden' met stukjes steigerhout van 9 cm breed (net zo breed als de staander).

Stap 14

Nu maak je het dak van de golfplaten. De platen zijn in hun eentje niet groot genoeg, daarom heb je er 2 nodig. Ze zijn al 90 cm breed, dus dat hou je zo. De lengte kort je wel in: van 244 naar 163 cm. De platen van 90 bij 163 cm vormen samen één dak. Schroef ze met golfplaatschroeven vast aan de liggers voor het dak. Laat de platen een paar centimeter uitsteken aan de voorkant. 

Stap 15

Maak een trappetje van de steigerhouten palen. Zaag ze op maat. De vloer van het huisje is 1 meter hoog, maar omdat het trappetje iets schuin komt te staan maak je de palen iets langer. Bepaal zelf hoe schuin je ze wil hebben. Bovendien maak je de onderkant van de palen schuin, zodat de trap schuin op de grond komt te staan. De treden maak je van steigerhouten planken die je smaller zaagt. De breedte van deze treden is zo'n 60 cm. Zo sluit het mooi aan bij de breedte van het deurtje. Maak de trap vervolgens vast aan het frame. 

Stap 16

Zaag twee korte uiteindjes van een steigerhouten plank af. Zaag uit ieder stukje weer een uitsparing; nu heb je twee handvaten gemaakt, die aan weerszijden van het deurtje komen. Zorg dat je de handvaten supergoed schuurt, zodat het heel glad is afgewerkt en de kinderen geen splinters in de handen krijgen. Het trappetje kan je ook nog even schuren, want daar zullen ook wel wat handjes aankomen. Je kan trouwens ook kant-en-klare handvaten kopen.
 

Stap 17

Bevestig een katrol onderaan het afdakje en een kikkertje in het huisje zelf, voor het touw en het emmertje dat door het raam kan worden omhoog getakeld.

Stap 18

De plantenbak maak je heel makkelijk: gebruik wederom de blauwe planken. Zaag ze op maat: de breedte (19.5 cm) daar hoef je niets aan te doen, en de lengte zaag je op 70 cm. En vergeet de zijkantjes niet te maken. Dat worden 2 rechthoekjes van 13.5 bij 19.5 cm. Schroef de planken aan elkaar vast en gebruik plantjes zoals heide, net zoals wij hebben gedaan. Heide blijft het hele najaar lekker lang bloeien. De bak schroef je vanaf de achterkant vast aan het huisje.

Extra: wij hebben nog een extra kruis vastgemaakt aan het frame, voor extra stevigheid. Maar dat hoeft niet per se. Wat je hiervoor moet doen, is 2 balken van 114 cm zagen. In allebei de balken beitel je een gat van 4.5 cm diep en 9 cm breed. Zaag de balken op de kopse kanten in een hoek van 45 graden.

Het huisje is klaar!