Alles voor in de tuin

Gestoken door een steekvlieg? Dit moet je doen bij een dazenbeet

09 juli 2020 15:21 Aangepast: 13 juli 2020 12:03

Dazen zijn venijnige insecten die voor ontzettend pijnlijke beten kunnen zorgen. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Is het al te laat? Dan wil je zo gauw mogelijk van die pijn af. Wij vertellen je hoe je deze beesten uit de weg kunt gaan en wat je moet doen als je toch bent gebeten door een daas.

Dazenbeet

Dazenbeten kunnen erg venijnig zijn. Waar je van muggen gewend bent dat ze je steken, zit het verschil ‘m bij dazen er juist in dat ze je bijten met hun scherpe tandjes, om zo bij je bloed te komen. Bij een muggenbeet zul je vooral jeuk ervaren, maar doordat je huid bij een dazenbeet dus letterlijk een een stukje wordt opengebeten zul je ook een scherpe pijn ervaren en zal zich een schijfvormige zwelling rond de beet vormen. Ben je allergisch voor steekvliegen, dan zal deze zwelling zelfs nog heftiger worden. 

Daarnaast zijn dazen ook nog eens erg snel en ‘stiekem’. Je voelt in eerste instantie namelijk niet dat ze op je huid of kleding zitten -waar je dat bij een gewone vlieg meestal wel voelt-, maar ze bijten met gemak door je kleding heen. 

Bacteriële infectie

Hoewel een dazenbeet in de meeste gevallen voornamelijk zorgt voor tijdelijke pijn, kan het in sommige gevallen ook leiden tot een bacteriële infectie. Een daas kan namelijk bacteriën van het ene slachtoffer overbrengen naar het volgende slachtoffer. 

 

Beet van een daas met bacteriële infectie Beet van een daas met bacteriële infectie

Dit moet je doen bij een dazenbeet

Heeft de daas jou te pakken gekregen? Dan is het ten eerste verstandig om de beet schoon te maken met water, en daarna te desinfecteren, om zwelling te verminderen, maar ook om de kans op een eerder genoemde bacteriële infectie te verkleinen. Vervolgens kun je de plek het beste verkoelen, bijvoorbeeld met een koude natte doek, een ijskompres of een washandje gevuld met ijsblokjes. Daarna kun je nog een zalf, crème of gel tegen insectenbeten op de beet smeren om de pijn, jeuk en zwelling te verzachten. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer je het niet helemaal vertrouwt kun je het beste de huisarts raadplegen. Wanneer de pijn en de zwelling langer dan een week aanhoudt en er een rode cirkel of gele korstjes rondom de beetwond ontstaat kan er namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie. 

Zo voorkom je een dazenbeet

Ook in dit geval geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dan zo’n gemene dazenbeet? Dat is vrij lastig aangezien ze erg sluw zijn, maar wees in ieder geval alert bij de volgende omstandigheden: 

  • Dazen duiken vooral op bij warm en windstil weer. 
  • Dazen komen af op warmte en beweging, waardoor je vooral als wandelaar een goede prooi bent. 
  • Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel ‘paardenvliegen’ genoemd. 
  • Natuurgebieden met water zijn ook geliefd bij dazen. Ze hebben namelijk water nodig om eitjes te leggen. 

Ben je dus van plan te wandelen? Doe dit bij warm en windstil weer niet in de bovengenoemde gebieden. Of natuurlijk andersom: wandel hier alleen als het niet erg warm en windstil is. Daarnaast kan het helpen om dikkere kleding te dragen, zodat ze minder makkelijk door je kleding heen kunnen bijten. Tot slot is het ook verstandig om je in te sprayen met anti-insectenmiddelen om de dazen en andere stekende insecten op afstand te houden. 

Meer over stekende insecten: 

Fotocredits

Bron: Huidinfo / Margriet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore