Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je zelf een mooie pronkkast

08 juli 2020 06:03 Aangepast: 09 juli 2020 13:58

Deze week gaat Thomas aan de slag met het maken van een mooie pronkkast. Wil jij zelf ook zo’n gave pronkkast in huis? Dat kan, met dit stappenplan maak jij er supermakkelijk zelf een in je eigen stijl!

Dit heb je nodig:

  • MDF 3 cm dik (Thomas gebruikt platen van 244 cm x 122 cm x 3 cm en heeft deze vooraf op maat laten zagen)
  • Lange schroeven 
  • Waterpas 
  • Verf, kleur naar wens (Thomas gebruikt de kleur: RAL 9010)
  • Verfrol en kwasten
  • Tacker met nietjes 
  • Schuurpapier

Stap 1. Meten is weten

We beginnen met het opmeten van je muur. Bedenk hoe hoog je de kast wilt hebben en hoe breed deze moet worden. Voor de kast gebruiken we MDF van 3 centimeter dik en 10 centimeter breed. De lengte bepaal je zelf want dit hangt af van de afmetingen van de kast. Je kunt alles zelf op maat zagen maar als je tijd wilt besparen kun je dit ook bij de bouwmarkt laten doen.

Stap 2. Zagen

Zorg dat je vier verticale latten hebt met dezelfde hoogte en zaag genoeg kleine latjes die horizontaal komen te liggen en de vakken zullen vormen. In de aflevering maakt Thomas de pronkkast met vier lange, verticale latten en daartussen bevestigt hij kleine latjes op verschillende hoogtes. De vier lange latten hoeven niet op dezelfde hoogte van elkaar te staan, je kunt hier mee spelen zodat je de kast helemaal eigen maakt. Let er wel op dat je van tevoren weet welke afstanden je hanteert zodat je de horizontale latjes hierop kunt aanpassen.

Stap 3. Verticale latten

Wanneer je genoeg latten hebt uitgezaagd is het tijd om aan de slag te gaan met de constructie. Bevestig de eerste verticale lat waterpas aan de muur, gebruik hiervoor lange schroeven. Wanneer je veel weerstand van de muur krijgt tijdens het boren is het slim om de schroef een stukje terug te halen en vervolgens opnieuw erin te boren. Omdat je de muur op deze manier voorgeboord hebt komt de lat nu als het goed is wel mooi tegen de muur aan te zitten.

Stap 4. Horizontale latten

Pak dan de tweede verticale lat erbij en bevestig hier tussen een horizontaal latje. Om de vakken extra stevig te maken kun je er blokjes onder zetten, deze kun je vastzetten met lijmklemmen. Bevestig nu zoveel horizontale latjes zoals je in gedachte had en doe dit ook bij de andere twee vakken.

Stap 5. Plamuren

Tijd voor een plamuurlaag! Hiervoor kun je het best een twee componenten polyester plamuur gebruiken. Het voordeel hiervan is dat deze al binnen 10 minuten opgedroogd is en je dus lekker snel weer door kunt. Vul de boorgaten op, pak een paar minuten rust en dan kun je door naar de volgende stap!

Stap 6. Een likje verf

Ja hoor we zijn er bijna! Schuur de plamuur mooi glad zodat deze klaar is voor een likje verf. Pak de die kwast er maar bij en verf de kast in jouw favoriete kleur. Even goed laten drogen en klaar is kees! Nu kun je op zoek gaan naar leuke accessoires en jouw pronkkast opvullen met leuke items. Veel plezier ermee!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore