Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een mooie houten buitendouche

08 juli 2020 06:51 Aangepast: 08 juli 2020 16:59

Deze week gaat Thomas aan de slag met het maken van een plekje voor de buitendouche van Stefan en Heleen. Met dit stappenplan kun jij zelf ook aan de slag en heb jij binnen de kortste keren een superfijne plek voor jouw buitendouche gecreëerd!

Dit heb je nodig:

  • Buitendouche (alles erop en eraan)
  • Vuren planken - geschaafd 
  • Vuren balken - geschaafd 
  • Rvs-schroeven
  • Cirkelzaag
  • Afkortzaag 
  • Tacker 

Stap 1. De achterwand

We beginnen met de achterwand. De afmetingen van de achterwand zijn 200 bij 100 centimeter. Zaag eerst de twee vurenhouten balken op 1 meter af. Zaag daarna ook nog twee balken voor de onderkant en de bovenkant van de achterwand, deze moeten allebei 2 meter lang zijn. Zaag vervolgens de vurenhouten planken ook op maat, deze worden 1 meter lang. Zorg ervoor dat je genoeg planken hebt om de hele achterwand te vullen.

Stap 2. Sponning zagen

Om het geheel mooi af te werken zaag je nu in alle balken een sponning. Wanneer je een sponning zaagt kun je de planken straks mooi in de opening leggen waardoor je de kopse kant niet meer ziet.

Stap 3. Balken zagen

Zaag nu de hoekjes van de balken in verstek zodat je deze netjes in elkaar kunt schuiven. Pak dan een grote en een kleine balk en schuif deze in elkaar in de vorm van een L. Bevestig de balken aan elkaar door middel van rvs-schroeven.

Tip: zorg ervoor dat je de schroeven haaks in de balken zet zodat het verstek niet verschuift.

Stap 4. Planken bevestigen

Tijd voor de planken! Bevestig nu alle planken aan de balk van twee meter. Dit kun je het beste doen met een tacker. Als alle planken vastzitten kun je de andere balk van 2 meter aan de planken vastzetten. Daarna kun je de balk van 1 meter lang aan de bovenkant vastzetten.

Stap 5. De vloer

Nu staat de achterwand klaar is kun je beginnen aan de vloer. Ook hiervoor heb je weer twee balken van 1 meter nodig met een sponning erin. Bevestig deze aan de onderkant van de achterwand en zet de plankjes erin.

Stap 6. Douchen maar!

Bijna klaar! Met de overgebleven stukjes van de balken kun je eventueel nog een leuk bakje maken voor douche spullen, zo kun je deze handig kwijt. Dan kun je de douche vast boren aan de planken en is het tijd om even lekker af te koelen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore