Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je supersimpel een stijlvolle regenton

Onderhoud jij de tuin met kraanwater? Zonde! In ons kikkerlandje regent het namelijk genoeg, dus daar kun je maar beter gebruik van maken. Met dit stappenplan tover jij een kunststof vat om tot een regenton die er ook nog eens stijlvol uitziet!

Dit heb je nodig:

 • Een olievat of een kunststof vat 
 • Latjes geïmpregneerd hout - genoeg latjes om langs het vat te plakken
 • Planken geïmpregneerd hout - genoeg om een deksel van te maken 
 • Kit
 • Touw dat lang genoeg is om het rondom het vat te binden (2x)
 • Regenton kraan – verkrijgbaar bij de bouwmarkt
 • Stappenboor of speedboor
 • Gatenboor
 • Boormachine 
 • Klein touwtje
 • Potlood

Stap 1. Latjes

Daar gaan we! We beginnen met het op maat zagen van latjes. Deze latjes komen om het vat heen te zitten en moeten dus net zo hoog zijn als het vat zelf. Zorg dat je genoeg latjes zaagt zodat je straks de hele ton kunt bedekken en je niets meer van het vat ziet. Om dit uit te rekenen kun je de omtrek van het vat delen door de breedte van één latje. 

Stap 2. Kraantje plaatsen

Voor we de latjes gaat vastzetten gaan we eerst het kraantje plaatsen, anders kom je er later niet meer goed bij. Boor een gat in het vat met behulp van een stappenboor of een speedboor. Zorg dat je van tevoren goed kijkt wat de diameter van het kraantje is zodat het kraantje mooi in het gat past.

Stap 3. Gat boren

Pak nu een gatenboor en zaag ook een rond gat in een van de latjes, precies op dezelfde hoogte als waar het kraantje zit. Dit latje komt namelijk over het kraantje heen te zitten. Plak het latje vast aan het vat met kit en draai vervolgens het kraantje vast. 

Stap 4. Latjes om de ton

Nu is het tijd om de andere latjes vast te gaan zetten. Omdat het vat rond is moet je goed kijken waar de latjes het vat raken. Leg de latjes naast elkaar en spuit de kit op de plekken waar de latjes vast komen te zitten aan het vat. Hierna kun je alle latjes vastzetten aan het vat. Tip: kies latjes van geïmpregneerd hout, dit stoot water af en blijft dus langer mooi in de buitenlucht!

Stap 5. De deksel

Nu gaan we beginnen met de deksel. Meet de diameter van de bovenkant van het vat zodat je weet hoe groot de deksel moet zijn. Pak vervolgens een aantal planken en zorg dat deze samen ongeveer even groot zijn als de bovenkant van het vat. Bevestig deze aan elkaar zodat je een vierkante deksel krijgt.

Stap 6. Uitzagen

Om een mooie cirkel uit te zagen voor de deksel plaats je een schroef in het midden van de deksel. Bind een touwtje vast aan de schroef dat net zo lang is als de helft van de diameter van het vat. Maak met een potlood een cirkel om de schroef heen en zaag de cirkel vervolgens uit.

Stap 7. Gat voor de regen

We zijn er bijna! Er moet natuurlijk wel water in de ton komen dus gaan we nu een gat in de deksel maken. Gebruik hiervoor een gatenboor en zorg dat het gat groot genoeg is om je regenpijp in te kunnen laten hangen.

Stap 8. Touwtjes

Om de regenton nog wat op te leuken kun je een touw om de ton heen binden. Nu nog op de juiste plek zetten en de regenpijp er in te hangen. En dan... is het tijd voor een regendansje!