Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een superleuke balkontafel

08 juli 2020 06:34 Aangepast: 08 juli 2020 13:34

Heb jij een fijn balkon waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten? Dan mag een leuk tafeltje voor de borrelhappen natuurlijk niet ontbreken! Met dit handige stappenplan kun jij zelf aan de slag en hangt er binnen no-time een leuk tafeltje aan jouw balkonreling!

Dit heb je nodig:

 • 22 mm multiplex 
 • Anti worteldoek 
 • 2 RVS-scharnieren
 • RVS-schroeven
 • Lange RVS-schroeven
 • Potgrond 
 • Tacker
 • Verfrol en kwast
 • Beits - Antraciet - Dekkend
 • Boormachine
 • Planten - Tom koos voor Kuiflavendel 

Stap 1. De onderdelen

Daar gaan we! Het tafeltje dat we gaan maken kun je over de reling van je balkon hangen en er komt een geïntegreerde plantenbak in. Ook maken we het voorste gedeelte van het tafelblad uitklapbaar, zo bespaar je weer ruimte!

Stap 2. Zagen

Voor de balkontafel gebruiken we multiplex van 22 mm dik. Je hebt 1 plank van 32 centimeter bij 100 centimeter nodig en 1 plank van 40 centimeter bij 100 centimeter. Ook heb je een latje nodig voor de plantenbak, deze moet breed genoeg zijn om over je balkonreling te hangen. De afmetingen hiervan zijn dus per balkon verschillend. De lengte hiervan is gelijk aan de andere planken en dus 100 centimeter.

Zaag ook 2 vierkantjes om aan beide kanten de plantenbak af te sluiten. Voor het uitklapbare stuk heb je 1 plank van 22 centimeter bij 100 centimeter nodig en 1 van 20 centimeter bij 100 centimeter. Geen zin om te zagen? Laat alles dan alvast op maat zagen bij de bouwmarkt, scheelt een hoop tijd!

Stap 3. Plantenbak

Pak nu de achterste plank van de balkontafel erbij waar je de plantenbak van gaat maken. Zorg dat je de bak niet te diep maakt zodat deze straks stevig over de balkonleuning heen hangt. Om te voorkomen dat je het hout beschadigt is het slim om de gaten voor te boren. Schroef de lat dan vast met RVS-schroeven en zorg dat je recht in het midden schroeft.

Stap 4. Uitklapbare tafel

Bevestig dan de plank van 40 centimeter aan de andere kant van het latje. Sluit vervolgens de plantenbak af met de gezaagde vierkantjes. Schroef dan de plank van 22 centimeter vast aan de plank aan de voorkant. Pak dan de scharnieren erbij en bevestig de laatste plank van 20 centimeter weer aan deze plank vast door middel van scharnieren.

Stap 5. Opfleuren

Tijd voor een likje verf! Zet de tafel nu in de beits en laat alles goed drogen. Boor dan twee gaten in de plantenbak zodat er geen water in de bakken blijft zitten. Daarna kun je de worteldoek bevestigen in de plantenbak met behulp van een tacker. Nu nog een leuk plantje uitzoeken en klaar is kees!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore