Liefde voor je huis

Van verwaarloosde tuin tot chillparadijs voor het hele gezin

30 juni 2020 06:36 Aangepast: 09 juli 2020 12:06

Oscar en Ilona leerden elkaar drieëneenhalf jaar geleden kennen tijdens hun werk als purser en stewardess. De vonk sloeg over tijdens een vlucht naar Nigeria en niet veel later zijn ze, mét hun kinderen, samen gaan wonen in Loenen aan de Vecht. Hun huis is af, maar door hun drukke werkleven is het opknappen van de tuin erbij ingeschoten. Tijd om daar verandering in aan te brengen!

Het ontwerp

Omdat Oscar en Ilona allebei parttime vliegen, zijn de momenten dat ze samen thuis zijn schaars en dus extra belangrijk. Dat fijne thuisgevoel van binnen zouden ze heel graag door willen trekken naar buiten, zodat ze ook in de tuin samen met het hele gezin lekker kunnen chillen, borrelen en studeren. Het liefst het hele jaar door, dus ook tijdens regenbuien of hittegolven! Huib heeft een ontwerp gemaakt waarbij dit helemaal goed gaat komen. Zijn plan? Een onderhoudsarme gezinstuin, met veel hoekjes om lekker te kunnen chillen en waar de hele familie na een dag hard werken kan ‘landen’.

Op de schop Voordat alles helemaal naar de wensen van Oscar en Ilona ingericht wordt, gaat de tuin eerst op de schop. De oude schuttingen, de bestrating en het schuurtje worden gesloopt en de plataan wordt tijdelijk verwijderd, zodat de boom plaats kan maken voor de overkapping en later op een andere plek in de tuin opnieuw geplant kan worden. En als die boom dan toch uit de grond is gehaald en vlak ligt, dan kun je ‘m maar beter gelijk even snoeien. Hoeft Tom tenminste niet te klimmen!

Overkapping

Huib heeft ervoor gekozen om een glazen overkapping aan het huis te plaatsen, zodat de familie op een warme en lichte plek van de tuin kan genieten. De overkapping komt niet over de hele breedte van de tuin te staan, maar neemt ongeveer driekwart van de breedte in beslag. Op deze manier ontstaat er een intieme loungeplek waar ze met het hele gezin kunnen zitten.

Ondanks dat de overkapping groot wordt, met een oppervlak van maar liefst 12 m², wordt het overzicht in de tuin wel behouden. Dit komt voornamelijk doordat de overkapping van glas is, waardoor je een mooie doorkijk vanuit huis hebt, en omdat er gebruik wordt gemaakt van smalle palen. Om ook ‘s avonds laat nog buiten te kunnen zitten, worden er strakke spotjes netjes weggewerkt in de stalen balken van de overkapping. Daarnaast wordt ook de rest van de tuin prachtig verlicht met verschillende buitenspotjes

En de plataan die eerder uit de grond is gehaald? Die staat nu weer mooi op z’n nieuwe plek voor de overkapping.

Bestrating

Voor de bestrating is gekozen voor een betonnen tegel met een keramische toplaag en een grijze, vochtdoorlatende voeg. Vanwege de betonnen onderlaag is deze tegel te gebruiken voor elk type ondergrond en dus ook voor een (aangetrilde) zandgrond zoals hier in Loenen aan de Vecht.

Schutting Voor de tuinafsluiting is gekozen voor een groene schutting. Geen verkleurd hout zoals bij de oude tuinsituatie, maar een volgroeide en groenblijvende kant en klaar haag van Hedera. Deze is maar liefst twee meter hoog, zodat je in één keer van je inkijk af bent. De groene haag wordt afgewisseld met houten vlechtschermen, gemaakt van de tamme kastanje. Deze schermen zijn goed bestand tegen vocht, waardoor de tuin nóg duurzamer en onderhoudsvriendelijker wordt.

Beplanting

Tijd om de tuin verder aan te kleden met groene, maar wederom onderhoudsvriendelijke planten! Tom begint met de Taxus, die het hele jaar door groen zal blijven. Het leuke aan deze plant is dat je de ‘m heel gemakkelijk kunt vormsnoeien, zodat ‘ie perfect op jouw tuin aansluit. In dit geval zijn de taxussen rond geknipt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor strakke kubussen of zelfs piramides!

Verder wordt er in de borders gekozen voor fleurige bloemen en planten, zoals de muurbloem en de voorjaarszonnebloem. Daarnaast worden er ook nog een aantal winterharde toppers geplant in de stijlvolle, onbreekbare bloempotten van Capi. Wel zo handig, met vier rondrennende kinderen in de tuin!

Schuur verbloemen

Vanuit de overkapping heb je direct uitzicht op de lichtgrijze schuur, wat in eerste instantie niet direct voor een mooi uitzicht zorgt. Daarom bouwen Tom en Huib hier een grote houten vakkenkast voor, waar onder andere haardhout in opgeborgen kan worden, zodat de schuur mooi verbloemd wordt.

Vlonder met eethoek Maar ook tijdens de écht warme dagen moet het gezin van de tuin kunnen genieten en dus wordt er achterin de tuin een beschutte vlonder geplaatst voor de eethoek. Het schaduwdoek zal er tijdens de warmere dagen voor zorgen dat het hier goed uit te houden is.

Gazon

Tot slot mag een gazonnetje natuurlijk ook niet ontbreken in een gezinstuin. Naast de vlonder en achter de schuur legt Tom een lekker grasveldje aan waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Wat het onderhoud betreft hoeven Ilona en Oscar zich geen zorgen te maken, want Tom heeft een superhandzaam grasmaaiertje klaargezet, speciaal voor kleine gazonnetjes. 

Styling

Aan styliste Denise de leuke taak om de tuin mooi aan te kleden en helemaal af te stylen. Voor de zithoek in de overkapping heeft Denise gekozen voor twee strakke, aluminium zitbanken die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Als tegenhanger van het strakke is er ook gekozen veel natuurlijke materialen, zoals rotan meubels en accessoires, zoals twee fijne hangstoelen die naast de schuur komen te hangen. Het rotan matcht mooi met de gevlochten schutting en komt ook meerdere keren terug in de vorm van houten windlichten  en een mooie gevlochten spiegel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore