Huishouden

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je de koelkast schoon als een pro!

29 september 2020 18:30

De koelkast schoonmaken is natuurlijk niet het leukste klusje om te doen, maar toch loont het om deze regelmatig even aan te pakken. Je koelkast blijft frisser ruiken en onverpakte producten hebben geen last van bacteriën die zich vermenigvuldigen. Marja Middeldorp van AD Wonen geeft je een aantal tips om dit als een pro te doen!

“Hoe vaak je de koelkast schoon moet maken is afhankelijk van hoeveel producten je erin hebt liggen en hoeveel mensen er gebruik van maken. Maar over het algemeen zou ik toch wel zeggen dat je ‘m met regelmaat moet schoonmaken. Iedere maand uitnemen vind ik reëel. En kijk dan ook meteen even of er nog potjes staan die niet meer goed zijn.”

Plankje per plankje

Marja maakt de koelkast altijd plankje per plankje schoon. “Ik haal eerst alle producten eruit. Daarna kun je namelijk heel gemakkelijk de glasplaatjes die vaak gecondenseerd zijn, afnemen met een keukenpapiertje. Wat niet vies is hoef je ook niet met sop af te nemen. Neem de producten ook even af voordat je ze weer terugzet.”

Het schoonmaken

Is de koelkast echt vies? Dan kun je het beste alles even met een sopje van warm water en een paar druppeltjes allesreiniger te maken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, je bewaart tenslotte je eten in de koelkast. Voor het verwijderen van schimmel tussen de rubberen randjes heeft Marja ook een goede tip. “Daarvoor hoef je echt niet aan de slag met antischimmelmiddelen. Gebruik gewoon een beetje sla- of olijfolie en probeer met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel tussen de rand te komen. Voor de deurgreep kun je een beetje autowas gebruiken. Geloof mij: alle kleine kindertengeltjes zie je dan voorlopig niet terug.”

Geen schuursponsjes

Wat je absoluut niet moet doen is aan de slag gaan met agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. “De meeste koelkasten zijn van plastic. Alles wat schuurt, maakt de beschermlaag kapot. Dan werkt je koelkast niet meer optimaal”

Temperatuur

“Het checken van de temperatuur is natuurlijk ook belangrijk om af en toe te checken. Ik gebruik zelf altijd standje vier of vijf. En laat niet een paar minuten de deur openstaan als je er iets uit pakt, maar doe ge deur gewoon meteen weer dicht.” 

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Squared.one - Unsplash

Bron

AD Wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore