Wonen

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je makkelijk je tapijt schoon

18 september 2020 12:23 Aangepast: 18 september 2020 13:52

Wie een vloerkleed in huis heeft, kent de struggle: stof, haren en andere dingen blijven er gemakkelijk op zitten. Deze week ging Marja Middeldorp van AD Wonen dan ook aan de slag met de vloerbedekkingen en kleden! Benieuwd hoe je ze het beste schoon kunt maken? Hieronder geeft ze een aantal tips!

“Bijna iedereen heeft een vloerkleed in huis. Aangezien niet iedereen zijn/haar schoenen in huis uitdoen, worden ze best snel vies. Stof, bladeren en andere troepjes. En wat dacht je van haren? Alle vloerkleden bestaan uit allerlei kunstvezels en daar bovenop zit nog een laag coating om het te beschermen tegen de meeste viezigheid. Ik heb wel wat trucs om het kleed mooi te houden.”

 

Stofzuigen en kloppen

“Ja, je begint natuurlijk met stofzuigen. Dan is die bovenlaag stof er in ieder geval al uit. Neem meteen de deurmat mee, al is dan stofzuigen niet genoeg. Ze zijn zo gemaakt dat ze stof opnemen. Pak de mattenklopper er dus bij. Vroeger deden we dat altijd op vrijdag. Ging je naar buiten, dan hoorde je een heel orkest van mattenkloppers in de buurt. Heb je nou geen mattenklopper, dan kun je de mat het beste even omdraaien. Paar keer goed erop stampen en een nachtje omgedraaid laten liggen, dan valt het meeste stof eruit.” 

Geheim recept

“Dan een geheim recept van mijn voor de vloerbedekking of een vloerkleed. Ik doe het eens in de maand, zo’n fijn klusje vind ik het. Pak een emmertje lauw water en gebruik een scheutje wasverzachter. Die beschadigt de coating niet en toch komt het vuil lekker los. Hoe? Ik doe het op mijn knietjes, goed voor de buikspieren. En dan met een doek heen en weer over het kleed alsof je er overheen walst. Met een witte handdoek is nog leuker, want dan zie je al dat vuil dat eraf komt. Je zult zien dat de emmer water gauw te vies wordt, dus dan vervang je hem. Dit noem ik dus supersopgenot.”

Haren

Huisdieren zijn natuurlijk erg gezellig maar er is één nadeel: al die haren! Deze zijn lastig te verwijderen met de stofzuiger. “Koop eens goede huishandschoenen van rubber. Liefst gevoerd met katoen, zodat je geen zweetvingertjes krijgt. Als je goede handschoenen hebt, zitten er bobbeltjes op. Daardoor kun je met je handen alle haren bij elkaar krijgen. Zeker nadat je de wasverzachter hebt gebruikt, want die weekt ook de haren los van het tapijt. Huishoudschoenen met nopjes dus, helemaal het geld waard en je bent zelf ook nog in je nopjes!”

Tafelkleed

Een tafelkleed is natuurlijk handig en leuk, totdat het helemaal vol zit met kruimels en vlekken. “Daar komen natuurlijk vliegen op af. Net als de deurmat kun je het tafelkleed een dagje op z’n kop buiten hangen. Maar nog een methode die wat gekker klinkt: ooit aan zuurkool gedacht? Ja, echt. De goedkoopste verse zuurkool uit de supermarkt. Wrijf die over je kleedje. Zie maar hoeveel vuil eraf komt en hoe mooi je kleedje wordt. Het gaat heus niet naar zuurkool ruiken. Hoe het precies werkt? Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, maar ik heb het van mijn oma geleerd en heb al van meerdere mensen gehoord dat hun tafelkleed weer helemaal mooi is geworden.”

Wij delen wekelijks een huishoudtip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Ryan Christodoulou - Unsplash

Bron

AD Wonen

Maxime Meijer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore