Eigen Huis & Tuin

Wie Woont Waar #8: dit oude postkantoor is omgetoverd tot woning, kunstgalerie én B&B

23 april 2020 15:13 Aangepast: 02 juli 2020 15:13

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. We kijken nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat de woongalerie en bed and breakfast van Marianne Post in een voormalig postkantoor.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welke deelnemer past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Marianne was één van de kandidaten die meedeed. Zij woont in een voormalig postkantoor, dat tegelijkertijd ook een kunstgalerie én Bed and Breakfast is. En al is ze nog zo trots op haar woning, in het tv-programma mocht ze absoluut niet laten merken dat dit bijzondere huis van haar is.

Toevallig

In januari 2014 trok Marianne, nog midden in in de grote verbouwing, in haar nieuwe woning; een voormalig postkantoor in het Friese Workum. Je zou bijna denken dat Marianne haar woning op haar achternaam (Post) heeft uitgekozen, maar dat is puur toeval. Of misschien wel gewoon voorbestemd? 

Woonstijl

De woning van Marianne is een bijzondere ruimte van wel 23 meter diep en 5,5 meter breed. Het is een vrij open geheel met in het midden drie kubussen: de slaapkamer, de badkamer en het toilet.

“Ik zou mijn stijl tijdloos modern noemen, met oude klassiekers qua meubels, verlichting en bijzondere objecten van jarenlange verre reizen.” Opvallend aan het huis is dat het ontzettend licht en symmetrisch is. Tijdens de verbouwing heeft Marianne dan ook heel bewust gekozen voor strakke lijnen en symmetrie, en verschillende soorten licht door de dag heen. Door de eenvoud en het vele licht komt alles prachtig uit en straalt de ruimte vooral heel veel rust uit.

Kunst

Marianne’s huis is een echte kunstbeleving. Ze gebruikt haar ruimtes dan ook niet alleen om in te leven, maar ook om verscheidene kunstenaars te laten zien. “Momenteel hangt er aan de muur een prachtig groot object van de Friese kunstenares Tjitske Andriesse en een aantal schilderijen van Nicoline Goudoever. Daarnaast hangen in de gang mijn eigen foto’s met een komische knipoog naar eten, een verwijzing naar een van mijn andere hobby’s en mijn achtergrond in de horeca.”

Ook grote, klassieke meesters spelen een prominente rol in Marianne’s woongalerie. Letterlijk groot, want op de muren hangen enorme prints van reproducties van oude meesters. Daarnaast hangen er ook exclusieve gelimiteerde werken van de Franse fotografe Mathilde Oscar. Deze prints op textiel hangen door het hele huis en zijn via haar eigen website te koop. 

Interieur aanpassen
En het overige interieur? Dat sluit ook áltijd mooi aan op de kunst. “Ik zorg gewoon dat mijn interieur, de kleuren en de accessoires altijd matchen met de kunst. Ik pas mijn interieur dan ook meerdere keren per jaar aan, op basis van de exposanten en mijn eigen kunstwerken. 

Een goed voorbeeld hiervan is de styling van de keuken die op de onderstaande foto's duidelijk is aangepast op de kunstwerken aan de muur. 

Hetzelfde geldt voor de Bed and Breakfast ruimte op de eerste etage. Ook deze krijgt elk jaar een nieuwe styling, waarbij de basis wel altijd wit blijft.

Woning, galerie én B&B

Marianne’s huis is dus een woning, een kunstgalerie én een Bed and Breakfast. Maar… dit is niet altijd zo geweest. “Nadat ik de ruimte en het pand naast mij heb laten verbouwen, had ik zo vaak mensen voor het raam staan vanwege de bijzondere ruimte, dat ik besloot mijn passies te volgen: kunst en gastvrijheid. Na de verbouwing ben ik eerst gestart met een aantal kunstwerken tentoon te stellen, waardoor ik veel mensen over de vloer kreeg. Meermaals hoorde ik de kreet: ‘Wow, wat lijkt het ons geweldig om in zo’n ruimte te slapen!’ Toen is het idee geboren om de bovenruimte te gaan aanbieden als een B&B suite. Mensen slapen boven en ontbijten beneden aan de grote ovale Saarinen tafel in een bijzondere setting. Ook het servies en objecten zoals designvazen zijn te koop. Het was direct vanaf de opening in 2017 een hit, met vele internationale terugkerende gasten."

Altijd opgeruimd

Omdat Marianne dus eigenlijk in haar ‘winkel’ woont, betekent dit ook dat haar huis altijd opgeruimd moet zijn voor haar klanten. De voordeur staat immers bijna altijd open voor passanten. Toch is dat geen probleem volgens Marianne. Het is al een vrij minimalistische ruimte, dus een opgeruimde woning hoort daar sowieso al bij.

Met andermans ogen naar je eigen huis kijken

“Ik vond het geweldig om de huizen van de andere deelnemers te bezoeken, aangezien interieurs en architectuur altijd mijn hobby is geweest. Toch vond ik het wel best moeilijk om mijn huis in te lopen en te doen alsof dit de eerste keer was. Zo heb ik samen met een andere deelnemer op bed vol verwondering naar de lucht via de lichtkoepel gekeken, hilarisch! Maar lopend door mijn eigen ruimtes dacht ik ook: wat geweldig dat ik dagelijks hier werk en woon en wat een fantastische bijzondere ruimte is het eigenlijk met die verschillende lichtinvallen. Nog altijd een wow-effect!”

(Terug)kijken?

Wie Woont Waar is momenteel niet meer op TV, maar wel terug te kijken op Videoland.

Fotocredits
Headerfoto: Marianne Post

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore