Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Zo verf je een binnendeur streeploos

Wil je jouw deur een nieuwe frisse look geven? Geef 'm een lik verf! Maar hoe kun je dat nu het beste aanpakken zonder strepen te maken? Wij geven je tips!

De voorbehandeling

Het is van belang om de deur van tevoren schilderklaar te maken. De eerste stap is dan ook om al het hang- en sluitwerk van de deur af te halen. Zit er nog een oude verflaag op die afbladdert? Verwijder deze laag dan eerst voordat je er overheen gaat verven.

Zitten er geen beschadigingen op de deur? Dan kun je gelijk beginnen met het schoonmaken van de deur. Dit kun je doen door lauw water met een scheutje ammoniak te mengen, of een verfreiniger te gebruiken. Het belangrijkste is dat de deur vuil- en vetvrij gemaakt wordt. Is dit gebeurd? Dan kun je beginnen met het schuren van de deur. Op een kale deur hecht de verf veel beter. Na het schuren kun je de deur nog een keer schoonmaken om er zeker van te zijn dat al het vuil en stof van de deur af is. Nu hoef je alleen nog maar de eventuele ramen af te plakken en dan kun je beginnen!

 

Grondverf

Het is van belang om kaal hout eerst in de grondverf te zetten. Doe dit met een ronde verfkwast en een verfroller voor de grote oppervlakken. Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten. Na ongeveer 5 uur is deze laag overschilderbaar. 

Het schilderen

Nu kun je beginnen met het schilderen van de deur. Houd hierbij dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf. Gebruik het liefst een lakroller voor watergedragen lak, zo voorkom je luchtbelletjes. Deuren hebben meestal een tweede laklaag nodig, en deze tweede laag kun je ongeveer na 16 uur aanbrengen.

Is de tweede laag aangebracht? Dan kun je voorzichtig beginnen met het verwijderen van de afplaktape!

Fotocredits:

Headerfoto: Philipp Berndt - Unsplash