Ga naar de inhoud
RTL wonen

De 6 lekkerst geurende planten voor in je tuin

Een tuin vol bloeiende planten en bloemen, dat willen we allemaal wel. Niet alleen vanwege de mooie bonte kleuren, maar ook vanwege de heerlijke geuren! Want ja, de neus wil ook wat! Wij zetten 6 tuinplanten voor je op een rij die niet alleen prachtig bloeien maar ook nog heerlijk ruiken.

1. Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Ben je gek op de zomerse geur van gemaaid gras, maar ben je niet van plan elke dag je gras te maaien? Dan is de Lievevrouwebedstro een perfecte plant voor in jouw tuin. Deze bodembedekker met kleine, witte kruisvormige bloemetjes ruikt namelijk naar gemaaid gras wanneer deze in april en mei in bloei staat. 

2. Boskamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Serotina')

De ‘Serotina’ boskamperfoelie is een heerlijk geurende plant met een bijzonder uiterlijk. De rode, langwerpige ‘bessen’ bloeien namelijk rond juni en juli uit tot wit-donkerroze bloemen, die later ook geel kleuren. De plant geeft voornamelijk in de avonduren een heerlijke geur af. 

3. Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel is één van de bekendste en meest geliefde geurplanten uit dit lijstje. De mediterrane plant staat in juni en juli prachtig in bloei met blauwpaarse bloemetjes en de herkenbare geur die -heel terecht- ook vaak voor zepen en andere cosmetica wordt gebruikt.

Wist je trouwens dat je de lavendelplant eigenlijk twee keer per jaar moet snoeien?

4. Damastbloem (Hesperis matronalis)

De damastbloem is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie, die van nature voorkomt in Midden- en Zuid-Europa en in West- en Midden-Azië. De plant heeft prachtige roze, paarse of witte bloemetjes en ruikt vooral tegen de avond het sterkst.

5. Kattenkruid (Nepeta x faassenii)

Deze sterk ruikende plant is niet alleen geliefd bij ons, ook katten worden helemaal dol van deze bloeier. De plant heeft mooie, dunne paarse blaadjes en is een perfecte plant voor in de border.

5
Lees ook:
5 prachtige bomen die perfect zijn voor een kleine tuin

6. Toscaanse Jasmijn of Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse Jasmijn (ook wel sterjasmijn), is een prachtige klimplant voor in je tuin die net als andere jasmijnsoorten een heerlijke geur verspreidt. Deze Jasmijnplant groeit het hele jaar door en is winterhard, dus is goed bestand tegen ons koude klimaat in de winter.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: