Ga naar de inhoud
Doe het zelf

DIY: zelf droogbloemen maken

Je ziet ze tegenwoordig in bijna elke huis staan, gedroogde bloemen. Vooral het pampagras vliegt je om de oren. Dit kan je thuis ook makkelijk zelf maken. Lees hieronder hoe je dat doet.

Er zitten alleen maar voordelen aan gedroogde bloemen. Ze passen in elk interieur, je hoeft ze niet te onderhouden, je betaalt maar één keer voor de bloemen en ze gaan makkelijk een half jaar mee.

Bloemen die je het beste kan gebruiken

In principe kun je iedere bloem drogen, maar er zijn toch een aantal bloemen die iets mooier opdrogen dan de ander. Je kan daarom het beste kiezen voor stevige rode, blauwe, roze of gele bloemen. Deze bloemen behouden namelijk het beste hun kleur als ze gedroogd zijn. Ook is het handiger om bloemen te kiezen die nog niet volledig gerijpt zijn, deze behouden uiteindelijk vaak beter hun bladeren dan bloemen die al in volle bloei staan.

Bloemen die je het beste kan gebruiken zijn onder andere de blauwe zeedistel, zonnebloemen, hortensia, lavendel, rozen en gipskruid. Sommige bloemen met een zachte steel zoals tulpen narcissen en amaryllissen kan je niet goed drogen. Ze kunnen zelfs last krijgen van schimmels.

De bloemen ophangen is de makkelijkste manier

Heb jij mooie bloemen gevonden? Verwijder dan de overtollige bladeren en bind ze met een elastiekje bij elkaar. Hang ze vervolgens op een warme en droge plek ondersteboven en ze zullen prachtig opdrogen! 

Wil je dat de bloemen hun mooie kleur behouden? Dan kun je ze het beste in het donker hangen.

De kartonnen doos

Wil je juist dat de bloemen hun mooie natuurlijke vormen behouden? Dan kun je beter niet kiezen voor het ouderwetse persen van bloemen tussen boeken, maar ze gewoon in een kartonnen doos laten drogen. Deze techniek is heel simpel: je legt de bloemen in een kartonnen doos met de deksel dicht. Het enige wat je hoeft te doen is wachten tot ze gedroogd zijn!

De oven

Heb jij een heteluchtoven? Dan is dit ook nog een superhandige techniek! Knip wat kippengaas af en steek de stengels van de bloemen er doorheen. Verhit de oven voor op 38 graden en leg de bloemen op een bakplaat in de oven. Nu is het alleen nog een paar uurtjes wachten en dan heb je supermooie gedroogde bloemen!

Tip: Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer  vorm!

Fotocredits:

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin Lekker Leven in samenwerking met Bries aan Zee 

Foto 1: @wildandpressed - Instagram

Foto 2: Lucrezia Carnelos via Unsplash