Huishouden

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je de kozijnen schoon (zonder schuurmiddelen)

24 oktober 2020 07:03

Je ramen zemen en het raamkozijn schoonmaken is iets wat we bijna allemaal liever zo lang mogelijk uitstellen, maar helaas moet dit stoffige klusje ook gedaan worden. Gelukkig helpt Marja Middeldorp je er doorheen met deze handige tips!

Voor de aanpak van je kozijnen kunnen we maar bij één iemand zijn, Marja Middeldorp natuurlijk! “In mijn jeugd hingen we uit het raam om met de buren te praten en naar de straat te kijken. Dan hing er zo’n spiegeltje aan de gevel, hoe heet dat ook alweer? Een dief? Nee… een spionnetje! Alles wat oud is wordt weer nieuw in deze tijd. Gaan we weer uit het raam hangen om met elkaar op afstand te kletsen? Dan moeten de kozijnen natuurlijk wel goed schoon zijn!”

Houten kozijnen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten materialen voor kozijnen, maar de meeste zijn nog van hout. “Voor de schoonmaakbeurt heb je een emmer met een druppeltje groene zeep nodig en een beetje ammonia. Gebruik een oude spons of lap om te poetsen. Daarna goed droog maken en vervolgens pak je boenwas. Ken je dat? Je verdeelt wat boenwas en smeert uit over het kozijn en het is schoon, glimmend en zonder vettigheid! Hout gaat werken als de zon erop staat. De boenwas zorgt ervoor dat het smeuïg blijft.”

Heb je geen zin in priegelwerk tussen alle kiertjes? Geen zorgen, wij hebben een superhandige tip!

Kunststof kozijnen

Deze kozijnen komen vooral veel terug in nieuwbouwwoningen. “Eigenlijk is het schoonmaken van deze kozijnen niet zo heel anders dan bij hout. Gebruik een emmer met allesreiniger en een beetje ammonia. Goed droog maken weer en in plaats van boenwas gebruik je: autowas. Pik het uit de garage en gebruik het voor de kozijnen. Moet je zien hoe mooi je kunststof deur of raamkozijn eruit komt te zien!"

Toch ziet Marja regelmatig mensen met schuurmiddelen of schuursponsjes aan de slag gaan. "Want dan heeft een duif tegen de deur gepoept en heeft zich dat ingebeten in het kozijn. Maar er ontstaat één grote plek en dat wordt niet meer mooi.”

Stalen kozijnen

De stalen kozijnen vindt Marja Maar een “moeilijk verhaal”. “Je hebt veel verschillende categorieën staal. Belangrijk is dat als de leverancier een stalen kozijn plaatst, dat je dan vraagt naar een gebruiksaanwijzing om het schoon te houden. Doe precies wat zij zeggen en ga dus niet eerst zelf aan de gang met een brillo-sponsje. Je kunt het al snel verzieken.

Bonustip voor je tuin
Een superhandige bonustip van Marja: Heb jij toevallig nog wat eieren over van het paasweekend? “Gooi ze eens niet weg, maar geef ze aan moeder natuur. Er zit kalk in de eierschalen en dat is belangrijk voor de tuin. Plet ze fijn en gooi de schil in de tuin!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Daria Shevtsova - Pexels 

Bron

AD Wonen

Maxime Meijer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore