Huishouden

Dit is waarom je nooit wasverzachter moet verwarmen in een pannetje als luchtverfrisser

14 september 2020 08:50 Aangepast: 14 september 2020 18:08

Stylist Roy Donders gaf ooit op tv de tip om een pannetje met wat wasverzachter op het fornuis te zetten en dit een tijdje te laten koken. Zo zouden nare geurtjes verdwijnen en gaat je huis heerlijk ruiken. Leuke tip, maar toch kun je dit maar beter niet doen!

Al gaat je huis er nog zo lekker van ruiken, toch kun je maar beter geen wasverzachter koken. Sterker nog, het is zo slecht voor je dat zelfs wasmiddelproducent Robijn het sterk afraadt. Vlak na de uitzending kwam Robijn met een reactie waarin ze duidelijk maken dat het schadelijk is voor je gezondheid. “Wij raden dat ook zeker af.” Er zitten namelijk giftige chemicaliën in de wasverzachter die hierdoor vrijkomen. 

Gevolgen

Wat de gevolgen zijn als je het wel doet? Het kan duizeligheid, hoofdpijn, pijn in de nek en zelfs geheugenverlies veroorzaken. De giftige chemicaliën komen maar in kleine hoeveelheden voor in de wasverzachter, maar wanneer je het kookt kom je hier wel mee in aanraking wat erg slecht is voor je gezondheid. 

Een natuurlijk alternatief

Toch is het niet altijd een slecht idee om iets op het vuur te zetten voor de heerlijke geur in huis. Je kunt de truc van Roy prima op een natuurlijke manier uitvoeren. Zet bijvoorbeeld een pan met water op en voeg daar heerlijk geurende specerijen aan toe zoals kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs of citrusvruchten zoals citroen of sinaasappel. Zet dit een paar minuten op en je huis ruikt nog lekkerder dan je favoriete wasverzachter. 

Fotocredits

Headerfoto: Gaelle Marcel - Unsplash 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore