Ga naar de inhoud
Huishouden

De leukste spelletjes om met huisgenoten óf vrienden op afstand te doen in quarantaine

Wij zijn eigenlijk altijd wel in voor spelletjes. Maar in tijden van corona en dus ook van quarantaine is het des te leuker. Wij zetten de leukste spelletjes voor je op een rijtje die je kunt doen met je gezin, je huisgenoten en eventueel zelfs met vrienden op afstand!

Nu we zo veel mogelijk thuis moeten blijven, zal je dagplanning er ongetwijfeld anders uitzien dan je gewend bent. Netflix heb je wellicht al uitgespeeld, op TV wordt het nieuws erger en erger en je snakt naar wat luchtigheid en afleiding. De oplossing? Spelletjes! 

Bordspellen

Bordspellen zijn classic, vooral in deze gekke tijd van isolatie en tegelijkertijd saamhorigheid. Dus, duik die kast van je maar weer eens even in, en zoek die bordspellen op die waarschijnlijk al een tijdje stof liggen te vangen. Klassiekers zoals 30 Seconds, Ticket To Ride en Catan blijven favoriet, maar ook nieuwere spellen zoals Exploding Kittens, Who’s the Dude en Throw Throw Burrito zijn mateloos populair. Liever een spel met een actueel onderwerp spelen? Dan kun je ook nog samen met je medespelers een pandemie tegengaan in het coöperatieve spel Pandemic.

Langdurige spelletjes voor tussendoor

Mag een spelletje best wat langer duren van jou? Kies dan voor Black Stories. Dit zijn mysterieuze raadsels, waarbij je aan de hand van een beknopte beschrijving moet raden wat er gebeurd is door de juiste (gesloten) vragen te stellen. Dit kan soms wel uren of zelfs dagen duren. Leuk voor tijdens het eten of bij de afwas! Overigens ook een vermakelijk spel om op afstand met vrienden te doen, via Whatsapp bijvoorbeeld!

Een ander voorbeeld van een leuk tussendoorspelletje waar geen eind aan komt is het plaatsnamenspelletje. Eén iemand begint met een plaatsnaam, en de volgende noemt een plaatsnaam die begint met de letter waar de vorige plaatsnaam mee eindigde, enzovoort. Klinkt makkelijk, maar het wordt lastiger en lastiger! Dit werkt overigens ook heel goed met dieren!

Verstoppertje

Heb je soms wel eens heimwee naar die tijd dat je als kind ongeveer elke dag verstoppertje speelde? Wat houdt je tegen?! Vrijwel al je plannen zijn gecanceld en thuis zit je bovenop elkaars lip. Tijd om je eens voor elkaar te verstoppen (binnenshuis!) en er een ouderwets leuk spelletje van te maken. Wil je het iets spannender maken? Kijk dan eerst een enge film samen en doe daarna verstoppertje in het donker. Gegarandeerd lol! Of huilen…

Online spelletjes met vrienden op afstand

Heb je geen huisgenoten, of heb je die inmiddels wel even genoeg gezien en gesproken? Dan kun je natuurlijk ook nog met je vrienden een spelletje spelen. Op afstand natuurlijk. Dat kan op verschillende manieren:

 • Draw Something
  Deze ken je misschien nog wel van een aantal jaren geleden. Begin 2012 was Draw Something namelijk nogal een hype. In dit online tekenspelletje moet je namelijk elkaars (soms prachtige en soms vreselijke) tekeningen raden. Het nieuwe was er destijds al gauw vanaf, maar… nu we momenteel allemaal op de bank zitten vastgeroest is dit spelletje leuker dan ooit!

  Je vindt de app hier in de App Store, en hier in de Play Store. 

 • HouseParty
  Wil je online spelletjes spelen met je vrienden en ze tegelijkertijd ook nog zien en horen? Dan is HouseParty jouw app. Via deze app kun je met één tot acht vrienden (inclusief jijzelf) een aantal leuke teken- en kennisspelletjes spelen en elkaar ook nog allemaal tegelijk zien en horen!

  Je vindt de app hier in de App Store, en hier in de Play Store. 

 • Ouderwetse online spelletjes Rummikub en Scrabble
  Maar ook van ouderwetse spelletjes bestaan online varianten. Wordfeud kennen we vast allemaal wel als online editie van Scrabble. Maar wist je dat er ook een online versie van Rummikub bestaat? Zoek ‘Nummi’ op in je app store en je kunt tegen willekeurige spelers én vrienden kubben!

  Je vindt Nummi hier in de App Store, en hier in de Play Store.
  Je vindt Wordfeud hier in de App Store, en hier in de Play Store.

Fotocredits

Headerfoto: TheAndrasBarta - Pixabay