Huishouden

Marja Middeldorp geeft raad: eindelijk tijd voor deze 5 ouderwetse klusjes!

17 oktober 2020 07:02 Aangepast: 17 oktober 2020 13:42

Schoon in je huis, schoon in je hoofd, schoon in je lijf. Nu vrijwel iedereen thuis zit kunnen we maar beter beginnen met alle ouderwetse klusjes. Benieuwd welke schoonmaakklusjes op je staan te wachten? Marja Middeldorp van AD Wonen heeft ze voor je op een rijtje gezet!

1. De afwas (met de hand!)

“We denken wel eens: was die afwas nou maar af. De afwasmachine doet het voor ons. Maar met regelmaat zien we dat de wijnglazen blauwig uitslaan. Hoe kom je daar nu vanaf? Maak een badje van warm water in de gootsteen, sodakorrels en leg de glazen onder water. Een halfuurtje laten liggen, af en toe met een borstel of sponsje er doorheen. Je zult zien dat door de soda de glazen weer witglanzend worden. Ook biertjes krijgen een mooie kraag van schuim als je de fluitjes erin legt." 

2. Weg met de oude foto's

“Je komt wel eens ergens en dan zie je tante Mien en ome Henk met vergeelde foto’s in Barcelona van dertig jaar geleden op de kast staan. Stop die foto’s maar even in een schoenendoos en ga op zoek naar nieuwe. Wissel de foto’s in de lijstjes met nieuwe herinneringen. Die kunnen ook van een half jaar geleden zijn. De kinderen die aan het spelen zijn, een beetje kleur. Zie je hoe fijn het leven nú is en deel die herinneringen in je huiskamer.”

3. De voorraadkast controleren

"Sommige dingen in de voorraadkast zijn tijdens de Spaanse griep ingeslagen. Neem nou vóórdat je iets nieuws koopt de voorraadkast goed door. Zijn er dingen niet goed? Weg ermee. Niet alleen inslaan, maar ook ontslaan!”

Wil je de voorraadkast opnieuw indelen? Zo doe je dat!

4. De waterkoker ontkalken

Dit is een klusje wat veel mensen vergeten maar toch best belangrijk is. “We koken namelijk heel wat af nu we veel thuis zijn. Die waterkoker gaan we maar even ontkalken. Giet hem halfvol met water en de andere helft met natuurazijn. Laat het koken, liefst met de klep open zodat hij wat langer kan koken dan normaal. Dan af laten koelen en ferm uitspoelen met een stevige straal. Niet met handen of borsteltjes erin want dan kun je het kookmechanisme beschadigen. Zo, nu proef je weer het verschil tussen koffie en thee.”

5. Zilver en koper poetsen

Nu je toch lekker bezig bent kun je maar beter gelijk doorpakken. “Mocht je nog zilveren lepeltjes of ander bestek hebben, dan heb je waarschijnlijk ook zilverpoets. Dit is een leuk klusje om met de kinderen te doen. Gezellig met z’n allen om de tafel. Geef de kinderen eens tandpasta, want daar kun je ook mee poetsen. Zien ze meteen dat het belangrijk is dat ze hun tanden goed moeten poetsen.”

Koper poetsen is ook een leuke klus om met de kinderen te doen. “Vroeger op de schepen hadden ze een grote koperen bel. Schippers gebruikten toen al tomatenpuree of tomatenblubber. Geef de kinderen een bakje met ketchup of tomatenpuree en een koperen kandelaar. Ook die gaat prachtig glimmen. Dit wordt een geweldig leuk weekend zo!" 

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website!

Fotocredits:

Headerfoto: Daiga Ellaby - Unsplash
Foto 1: Ehud Neuhaus - Unsplash

Bron: AD Wonen

Maxime Meijer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore