Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Inspiratie nodig voor een lekkere én leuke kruidenwand? Tom geeft tips!

Wil jij ook de lekkerste kruiden vers uit je tuin kunnen halen? Dat kan! Hier vind je een handig stappenplan waarmee je zelf een superleuke kruidenwand kunt maken. Daarnaast hebben we ook nog wat informatie voor je op een rijtje gezet over een aantal heerlijke kruiden!

Dit heb je nodig:

  • 12 planken van plato hout (150 cm)
  • Worteldoek
  • RVS schroeven
  • Kruiden

Stap 1. De basis

We beginnen met de basis van de kruidenwand, hiervoor heb je twee planken van Plato hout nodig. Plato hout is gekookt, gedroogd en gebakken en door dit proces neemt het veel minder vocht op en gaat het zwellingen en krimp tegen. Het hout gaat dus lang mee en zo kun je lekker lang genieten van je kruidenwand. Ook zijn de planken onderhoudsarm en hebben ze een natuurlijke uitstraling, perfect dus voor in de tuin!  

De afmetingen van de kruidenwand kun je zelf bepalen, in de aflevering gebruiken Tom en Huib planken van 150 centimeter lang. Verbind allereerst twee planken met elkaar zodat je een U-vormig frame krijgt. Doe dit door een plank schuin te bevestigen tussen de twee planken in een hoek van 45 graden.

Stap 2. Schuine plankjes

Nu de basis staat kun je tussen de twee planken de rest van de planken vastzetten. Schroef de overige planken ook met RVS schroeven schuin vast aan het frame (in een hoek van 45 graden).

Tom en Huib hebben in de aflevering de RVS schroeven van tevoren al klaargezet op de juiste plek en afstand, zo kunnen ze de planken er makkelijk en snel tussen bevestigen. Hanteer tussen elke plank een tussenruimte van ongeveer 20 centimeter. Tip: maak de constructie op een werkbank, zo kun je alles makkelijker vastschroeven!  

Vind je het aan de zijkanten niet mooi om op de kopse kant te kijken dan kun je er nog voor kiezen om hier een mooie lat voor te maken!

Stap 3. Betonplex

Om de kruidenwand dicht te maken komt er aan de achterkant betonplex, zo ontstaan er vakken waar straks de worteldoek en de potgrond in komen. Zet het geheel tegen de betonplex aan en schroef alles goed vast. Betonplex is ideaal voor in de tuin omdat het waterdicht is en weerbesteding!

Stap 4. Worteldoek en kruiden

We zijn er bijna! Nu kun je het worteldoek bevestigen in de schuine vakken. Vul daarna het worteldoek met potgrond en pak je favoriete kruiden erbij. Moeite met kiezen? Wij hebben hieronder alvast wat lekkere kruiden voor je op een rijtje gezet!

4x de lekkerste kruiden voor in je kruidenwand

1. Munt
Ook zo gek op muntthee? Dan mag munt zeker niet ontbreken in jouw kruidenwand! Van deze plant kun je lang genieten want je kunt de muntplant oogsten van begin maart tot ver in de herfst. De plant is winterhard en gek op zon. Zorg er dus voor dat de kruidenwand op een zonnige plek staat. Omdat de muntplant redelijk hard groeit is het slim om de plant en toe even bij te knippen, zo houd je de boel netjes!  

2. Basilicum
Deze plant is wat gevoeliger dan munt maar is ook zeker de moeite waard om te zaaien in jouw kruidenwand. Leg de basilicum zaadjes enkele dagen voor het planten op een vochtige bodem onder glas, wacht totdat de zaailingen ontkiemen en plant ze daarna in de kruidenwand! Ook basilicum houdt van een zonnestraaltje en gedijt dus goed op een plekje in de zon. Helaas is deze kruid eenjarig en verslappen de blaadjes meestal rond oktober weer.  

3. Salie
Met deze plant geniet je van een kruid én een prachtige bloem! Deze paarse schoonheid bloeit volop in de maanden juni, juli en augustus en veel soorten zijn winterhard. Wel moet je de plant ’s winters beschermen en in de zomer is het belangrijk dat je er goed oplet dat de plant niet uitdroogt. Deze kruid vindt een plek in de zon heerlijk, mits je zorgt voor genoeg water. 

4. Majoraan (Marjolein)
Je pizza op smaak brengen? Dat kan met Majoraan, ook wel Marjolein. Deze kruid is verwant aan oregano en is heerlijk bij Italiaanse gerechten. Je kunt binnen beginnen met het kweken en zodra de lente zich laat zien kun je de plantjes naar buiten verplaatsen. Majoraan groeit het best op een warm en beschut plekje in grond die rijk is aan voedingstoffen. In de winter sterft de plant grotendeels af maar het jaar erna zal deze -in de meeste gevallen- weer beginnen met groeien!