Doe het zelf

Zo maak je zelf een zitvensterbank

04 maart 2021 09:04 Aangepast: 25 maart 2021 14:16

In een oude aflevering ging Thomas aan de slag met een zitvensterbank met lades. Wil jij ook wat meer zitplek én opbergruimte in huis? Met dit handige stappenplan kun jij zelf aan de slag!

Het frame

Begin met het maken van het frame van het zitgedeelte. Zaag de planken op de gewenste maten af. Thomas maakt hier gebruik van een nis en houd die maten aan. Slim!

Zorg ervoor dat je een plank hebt over de gehele achterkant en 2 zijplanken die de diepte bepalen. Daarna ga je met de voorkant aan de slag. Deze past daar precies tussen. Thomas zaag hier ook twee openingen uit waar later de lades in passen.

TIP: Houd er rekening mee dat de zitvensterbank lager is dan de vensterbank zelf. Op een vensterbank zit je namelijk al snel veel te hoog & je kunt in de knoop komen met je vitrage. Onhandig! Dus, iets lager is altijd fijner. 

 

De lades

Als de buitenkant staat ga je over naar het binnenwerk. Thomas heeft de openingen voor de lades mooi -in het midden- uit de plank gehaald. Echter is de afstand tussen de zijnwanden en de lade nu te ver om een rails aan te kunnen bevestigen.

Thomas maakt daarom een L van hout, waarop hij de rails bevestigd. Deze plaatst hij aan de binnenkant tegen de opening aan, waardoor de lade er straks precies tussen past.  

LET OP! Bevestig de laderails op exact dezelfde hoogte op de L-panelen, om ervoor te zorgen dat de lades in vloeiende bewegingen open en dicht gaan. Gebruik hiervoor ook een waterpas. De geleiders moeten 100% parralel aan elkaar lopen.

De lades zelf zijn niet moeilijk, Thomas maakt gewoon een rechthoekige bak. Zorg er wel voor dat deze -qua maat- precies door de opening kan. 

Als laatste.. het frontje!

Is de basis van de lade af, dan kun je verdergaan met de voorkant. Doordat de binnenkant al af is, kun je heel gemakkelijk het frontje er tegenaan schroeven.

Plaats wat vulplaatjes bij het stellen van de ladefront. Als hij op de goede plek zit, kun je hem vanuit binnenuit vastschroeven. TIP! Boor de gaatjes in het frontje even voor, dan trekt hij beter aan en zit hij het beste vast. 

 

 

Verven en aankleden

De laatste stap is de bovenste plank op maat zagen én vastschroeven. Daarna is het tijd om de vensterbank in de verf zetten. Thomas gebruikt de kleur 'Off Black', om te zorgen voor een stoere, industriële look.

Als de verf gedroogd is kun je er lekker wat zachte (eventueel op maat gemaakte) kussens op leggen. Sierkussens maken de abank daarna helemaal af.

TIP! Wil je het mooiste resultaat? Schuur het meubel dan eerst flink (grove korrel) op en zet hem in de grondverf. Vervolgens lichtjes opschuren (fijne korrel) en nog eens gronden. Voor het meest dekkende resultaat zet je hem ook 2x in de lak. Vergeet ook hier tussendoor niet lichtjes te schuren. 

Fotocredits:

  • Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore