Doe het zelf

Zo stek je de Begonia Maculata, oftewel: de stippenplant

22 juni 2020 15:57 Aangepast: 26 juni 2020 15:57

De Begonia Maculata, ook wel de stippenplant, is een mooie eyecatcher voor in je interieur. We begrijpen dan ook maar al te goed dat je de plant graag zou willen vermeerderen door ze te stekken. Dat kan heel eenvoudig! Het gaat wel iets anders dan je bij normale kamerplanten bent gewend. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Wat heb je precies nodig?

  • De Begonia Maculata
  • Een schoon én scherp mes en schaar
  • Een glas, vaasje of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Stap 1: Maak je gereedschap schoon

Maak het gereedschap goed schoon, ontsmet het mesje en de schaar. Dit kun je het beste doen met pure alcohol maar mocht je dit niet in huis hebben kun je ook ontsmetten met heet water. Als je de stippenplant stekt met vies gereedschap, dan kunnen er bacteriën worden doorgegeven. En dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen!

Stap 2: Stekpoeder

Mocht je stekpoeder tot je beschikking hebben, dan kun je dit poeder op het stukje waar je de stek van de moederplant hebt losgehaald aanbrengen. Geen stekpoeder in huis? Dit is geen ramp. Ook zonder het stekpoeder gaat de plant gewoon groeien. Het is alleen voor de stimulering van de groei bedoeld, dus niet van groots belang! 

Stap 3: Het stekje afknippen

Om de plant te kunnen stekken heb je een deel van de hoofdstengel nodig. Knip of snijd net boven een ander blad de stengel los van de hoofdstengel. Zorg dat je snijdt of knipt in het midden van de stengel, zodat er genoeg ruimte is om wortels te gaan groeien. De plant zal er nu minder vol uitzien, maar dit komt helemaal goed! 

Stap 4: Het stekje in het water zetten en afwachten

Verwijder het onderste blad en doe het stekje in een glas of vaasje.  Zorg er voor dat de bladeren goed ondersteund worden door de rand van het glas. De bladeren mogen namelijk niet in het water hangen, omdat het blad dan gaat schimmelen als het langdurig contact heeft met water. Na ongeveer een maand zal je de eerste wortels van de stippenplant spotten! 

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore