Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een groentekooi om jouw gewassen te beschermen

01 juli 2020 06:11 Aangepast: 01 juli 2020 17:11

Tom gaat aan de slag met het maken van een groentekooi. Deze kooi kun je over een moestuinbak heen zetten zodat je gewassen in alle rust kunnen groeien. Met de groentekooi houd je vogels buiten de deur en geniet alleen jij van de oogst! Zelf aan de slag? Hier vind je het stappenplan!

Dit heb je nodig:

  • Koperen ring van 2,5 cm doorsnee
  • Kippengaas
  • Bruine beits
  • Handtacker
  • Nietjes
  • Betonplex
  • Decoupeerzaag
  • Afkortzaag
  • Schroefoog

Stap 1. Zagen

Tijd om de gewassen veilig te stellen! Zaag eerst vier planken uit het hout, deze zijn gelijk aan de afmetingen van de moestuinbak. Je kunt het best kiezen voor betonplex. Ander hout gebruiken? Zorg er dan wel voor dat je deze in de beits of de buitenverf zet, zo gaat het hout langer mee.

Stap 2. Schenkels tekenen

Daarna kun je de schenkels gaan tekenen, deze zaag je op ongeveer 5 centimeter breed af. De lengte van de bogen is gelijk aan de diagonaal van de moestuinbak en voor het zagen kun je het best een decoupeerzaag gebruiken. Moeite met het tekenen van een boog? Gebruik dan een touw, zo krijg je ronde bogen die precies gelijk aan elkaar zijn!

Stap 3. schenkels in elkaar zetten

Schuur na het zagen het hout met de hand glad zodat er geen scherpe randjes meer aan zitten. Zaag dan in het midden van de boen een halfhoutverbinding door beide delen half in te zagen met de decoupeerzaag. Zet de delen vast met houtlijm en een schroef. Daarna kun je vier planken met een afkortzaag in een hoek van 45 graden afzagen, zodat deze mooi aansluiten op de uiteindes van de schenkels.

Stap 4. Planken vastzetten

Schroef de planken aan elkaar vast en zet vervolgens de schenkels op het geheel. Bevestig de schenkels met een schroef aan de planken, boor de gaten voor zodat er geen versplintering ontstaat. Zet daarna de gezaagde kant in de beits, zo voorkom je dat er water in kan trekken.

Stap 5. Gaas

Nu is het tijd om de beschermlaag aan te brengen. Wil je alleen de vogels weghouden bij je gewassen? Dan kun je kippengaas gebruiken voor de buitenkant. Als de groentekooi ook bedoeld is om insecten te weren, dan moet je kiezen voor fijner gaas zodat ook insecten er niet doorheen kunnen komen.  

Knip het gaas op maat en zet het gaas daarna vast met een handtacker. Om de kooi handig te kunnen verplaatsen kun je nog een ring monteren aan de bovenkant. Hiervoor kun je een schroefoog gebruiken. Nu alleen nog even checken of de kooi past en dan ben je helemaal klaar!

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore