Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

5 tips om de boekenkast op te ruimen

De boekenkast kan een belangrijk aspect zijn in je woonkamer. Puilt deze kast helemaal uit en weet je niet meer waar je alle boeken kunt laten? Wij geven je 5 tips om de kast weer even helemaal op te ruimen!

Tip 1: Haal alle boeken uit de kast

Dit is een opruimmethode van Marie Kondo. Haal al de boeken uit de kast en verzamel ze op één plek. Zo kun je de hoeveelheid boeken zien die jij in de kast hebt staan. Hierdoor kun je goed uitzoeken welke boeken jij nog relevant vindt en welke niet, denk bijvoorbeeld aan je oude studieboeken. Zo kun je de kast straks plank voor plank opnieuw indelen. Het is veel werk, maar uiteindelijk heb je alleen nog maar boeken in de kast staan waar jij van houdt.   

Tip 2: Sorteer de boeken

Nu al de boeken uit de kast zijn, kun je ze nu gaan sorteren op relevantie. Ga je dit nog lezen? Of ga je er nog een keer in kijken? Maak verschillende stapels en probeer de boeken ook een beetje te sorteren op genre. Zo kun je per genre extra kritisch zijn, heb je bijvoorbeeld tien kookboeken? Houd dan de kookboeken waar je de meeste recepten uit hebt gehaald. En probeer dit ook te doen met de andere boeken.

Tip 3: Emotionele waarde

Maak een extra stapeltje met boeken die emotionele waarde voor jou hebben. Heeft het boek een speciale herinnering? Houd hem dan! Maar probeer de stapel met emotionele waarde niet te groot te maken, dat gaat namelijk niet werken.  

Tip 4: Een tweede leven

Boeken verdienen een tweede leven. Heb je bijvoorbeeld een aantal informatieve boeken? Deze lees je hoogstwaarschijnlijk maar één keer. Iemand anders kan namelijk ook nog wat hebben aan de informatie die in het boek staat. En voor jou is het alleen maar handig! Zo kan er sneller plaatsgemaakt worden voor nieuwe pareltjes in jouw boekenkast. 

TIp 5: De boekenkast herinrichten

Er zijn talloze manieren om de boekenkast opnieuw in te richten. Sommige mensen vinden het fijn om hun boeken op kleur te sorteren, anderen weer op titels. Zorg er wel voor dat het je het systeem in de boekenkast voortzet zodat je dit niet ieder jaar hoeft te doen! Vergeet niet bij het herindelen de boeken even stofvrij te maken!

Fotocredits:

Headerfoto: Loods 5