Doe het zelf

DIY: zo maak je zelf een gave wandkast van webbing

05 december 2020 12:33

Met webbing kun je ontzettend veel leuke meubels maken en met dit stappenplan kun je zelf ook aan de slag! Dit is eigenlijk een klus voor de meer ervaren klussers maar vergeet niet wat Pippi Langkous altijd zei: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan". Succes!

Stap 1. Cirkels zagen

We beginnen met het zagen van de vormen uit de populieren plaat.

 • Zaag eerst twee cirkels uit met een diameter van 75 centimeter, dit kun je het best doen met een bovenfrees en een mal.
 • Zaag vervolgens uit één van de cirkels nog een cirkel zodat er een ring van ongeveer 6 centimeter breed overblijft.
  Let erop dat je hiervoor ook een frees gebruikt, zo weet je zeker dat je een strakke vorm krijgt!

Stap 2. Zagen, zagen en nog meer zagen

 • Zaag vier stroken van 10 x 4 centimeter. Dit zijn de stokjes die tussen de circels komen en zorgen voor extra stevigheid en punten om straks webbing omheen te kunnen spannen. 
 • Zaag twee plankjes van 10 centimeter breed en even lang als de diameter van de cirkel (75 cm). Deze vormen de boven- én de onderkant van het kastje en maak je later vast op de dichte circel. 
 • Zaag daarna twee kortere plankjes uit, die de kast aan beide kanten dichtmaken. Hiermee kun je ook de hoogte van het kastje bepalen. 
 • Daarna zaag je twee deurtjes uit. Je kunt ze aftekenen op de rechthoekige "bak" die de basis van de kast vormt. (zie punt 2 en 3 hierboven).
 • Zaag/schuur de deurtjes rond af aan één korte kant, zodat ze mooi aansluiten in de cirkel. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van een decoupeerzaag. (Let op dat je een rechter- en een linkerdeurtje aanhoudt)
 • Als je tot slot nog een rechthoek uit de deurtjes zaagt, kun je deze later ook bekleden met webbing. Dat maakt de kast helemaal af!

Stap 3. Een kleurtje

Tijd voor een likje verf! Schuur het hout flink op voor je begint met verven, zodat de verf goed pakt. Kies dan je favoriete kleur uit en zet het hout in de verf. Even goed laten drogen en dan kun je door naar de volgende stap!

Stap 4. Tijd voor webbing

Voor we aan de slag gaan met webbing moet deze eerst goed nat gemaakt worden! Door de webbing nat te maken zet het materiaal wat uit, waardoor het later -als het droogt en weer wat krimpt-  mooi strak in de juiste vormen komt te zitten! Ook buigt het materiaal makkelijker als het nat is. 

Bedek de dichte cirkel met webbing en niet het stuk vervolgens stevig vast. Snijd daarna met een stanleymesje de webbing uit zodat er geen stukken meer over de cirkel heen vallen.

Heb je ook een vorm uit de deurtjes gezaagd? Span dan ook webbing over de deurtjes heen. 

Tot slot heb je stroken webbing nodig om het kastje rondom af te werken. Kijk goed naar de afstand tussen beide cirkels en meet goed uit hoe breed de stroken webbing moeten worden die je om de circel heen legt. 

Stap 5. In elkaar zetten

We zijn er bijna! Nu is het tijd om alles in elkaar te zetten.

 • Zorg ervoor dat je met de 2 lange en de 2 korte planken eerst de basis "bak" voor het kastje in elkaar zet. Het liefst met wat schroeven voor extra stevigheid. Let op! Boor de gaatjes even voor, zodat het hout niet gaat splijten. 
 • Bevestig dan de bak in het midden van de dichte cirkel. Boor ook hier de gaatjes even voor!
 • Bevestig nu de open cirkel aan de basis van de kast met houtlijm. Op deze manier zie je geen schroefgaten aan de voorkant van het kastje
 • Zet als laatste je deurtjes vast met behulp van scharnieren. Zorg ervoor dat de deurtjes mooi aansluiten op de zijkanten van de cirkel.

Stap 6. Laatste loodjes

Om de kast meer stevigheid te geven lijm je de vier kleine strookjes vast tussen de open cirkel en de dichte cirkel. Zorg ervoor dat je de afstanden ongeveer gelijk houdt. 

Niet vervolgens ook de stroken webbing vast rondom de kast (je kunt de houten stokjes als punten gebruiken om de webbing op vast te zetten). 

Klaar? Bevestig een haakje aan de achterkant om hem op te hangen en bevestig twee leuke knopjes op de deurtjes om ze makkelijk te kunnen openen!

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore