Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Wie Woont Waar #5: van oud vrachtschip tot prachtig gemoderniseerd woonschip

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat het huis van Anneke. Of eigenlijk het schip! Anneke woont namelijk op het water. En hoe!

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welk persoon past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Anneke was één van de kandidaten die meedeed. Zij woont sinds 3 jaar op het water, samen met haar man Wim op hun eigen omgebouwde vrachtschip. Zij moest in het tv-programma dus hard haar best doen om de anderen te laten geloven dat dit schip, waar ze zó trots op is, niet van haar was.

Een nieuwe fase

“Het begon allemaal toen ik last kreeg van het bekende lege nest syndroom. We woonden in een prachtig vrijstaand huis, maar onze twee kinderen waren allebei de deur uit en ons hondje ging dood. En dan ga je denken: Wat willen we nu eigenlijk? We zochten iets, maar wisten niet zo goed wat.” Zo hebben ze er zelfs nog even aan gedacht om aan het water te wonen, maar dat was het toch ook niet. Tot Anneke opeens out of the blue dacht: ‘Ik wil óp het water wonen!’.

“Hier heb ik vervolgens twee weken mee rondgelopen voor ik deze onverwachtse gedachte met Wim wilde delen. Ik wist namelijk zeker dat hij dit ook geweldig zou vinden en zou ik niet meer terug kunnen. Toen ik het na twee weken uiteindelijk voorzichtig heb verteld was hij meteen om.”

Daarna volgden twee jaar aan voorbereidingen waarin ze zich hebben verdiept in het leven op het water, het opstellen van een financieel plan en het zoeken naar het perfecte schip. En al die tijd hebben ze het nog steeds geheim gehouden, behalve voor hun eigen kinderen. “We wilden het voor ons houden omdat mensen anders hun ongevraagde, maar goedbedoelde mening gaan geven en je aan het twijfelen brengen. Als ik het wel had verteld is de kans groot dat ik het uiteindelijk niet had gedurfd.”

Na vele schepen te hebben bekeken, vonden ze uiteindelijk een vrachtschip uit 1960 van 55 meter lang. Zij was perfect, alleen was er één probleem: het schip was te lang voor de ligplaats in Amersfoort waar ze ondertussen de eigenaren van waren. Dus hebben ze er vanuit het midden een stuk van 21 meter uit laten snijden, waardoor zij nu 34 meter lang is. En dat tussenstuk? Daar staat nu een stuk van als roomdivider in de woonkamer, zoals je hieronder kunt zien. 

Dagboek

Toen alles eindelijk rond was hebben ze het na twee jaar geheimhouden eindelijk van de daken kunnen schreeuwen. Anneke begon een Facebookpagina om het nieuws wereldkundig te maken. Hier houdt ze tot op de dag van vandaag nog steeds wekelijks een openbaar dagboek bij om mensen te vertellen over haar leven op een woonschip. “Ik vind het gewoon allemaal té leuk om niet te delen. Ik merk dat mensen er positieve energie van krijgen!”

Niet lang nadat ze permanent op hun woonschip gingen wonen werd het harde werken beloond. Ze wonnen in 2016 namelijk de ‘Mooiste woonboot van het jaar 2016’-verkiezing

Nomadenleven
Wat Anneke vooral fijn vindt aan het leven op een woonschip is de vrijheid. “Vooral omdat het ook een varend schip is, waardoor we een soort nomadenleven leiden. Daarnaast geeft water me energie en maakt het je creatief.”

Nooit meer sip

“Ze zeggen wel eens ‘koop een boot, werk je dood’, maar voor mij gaat dat niet op. Ik maak er liever van ‘koop een schip, nooit meer sip’!” Anneke en Wim zijn dan ook vastberaden niet meer terug te gaan naar het vaste land. “Nooit, nooit, nooit! Ik denk dat wij daar niet eens meer kunnen aarden!” 

Wonen waar het schip is

Omdat het in feite een varend huis is, kunnen Anneke en Wim eigenlijk wonen waar ze maar willen. In het TV-programma zegt Anneke dan ook: “Wij wonen waar ons schip is”. Toch hebben ze wel één vaste ligplaats in Amersfoort, waar ze ook gewoon een brievenbus, rioolaansluiting en kliko’s hebben zoals elk ander huis. Hier meren ze af en toe weer even aan, maar nooit voor lange tijd, want het liefst varen (en dus wonen) ze elke zoveel weken weer ergens anders, afwisselend met hun ligplaats in Amersfoort.

Inrichting

Niet alleen het schip zelf is erg bijzonder, ook de inrichting is prachtig. Het eigen woon- en slaapgedeelte is in de basis strak en modern ingericht, maar heeft een speelse en creatieve touch door hergebruikte materialen en oude voorwerpen. Zo zocht ze onlangs een prullenbak en wilde ze deze niet zomaar in de winkel kopen, dus maakte ze er zelf een van een oud verfblik! Anneke en Wim hebben dan ook vrijwel alles aan het schip zelf gedaan. Alleen het las- en timmerwerk hebben ze door professionals laten doen.

Bed & Breakfast

Buiten schipper en matroos, staat Wim ook aan het roer van zijn eigen bedrijf in de duurzame energie en is Anneke in de voormalige schipperswoning eind 2018 een Bed and Breakfast aan boord begonnen. En ondanks dat het logeerverblijf wel op hetzelfde schip zit, ademt deze ruimte een compleet andere sfeer dan het moderne woongedeelte. Namelijk de 60’s sfeer! 

(Terug)kijken?

Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland.

Fotocredits
Anneke Robbertsen