Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Wie Woont Waar #4: binnenkijken in een Mongoolse yurt

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat het huis van Dirk, een yurt. Oftewel, een Mongoolse tent.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welk persoon past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Dirk was één van de kandidaten die meedeed. Hij moest dus doen alsof zijn yurt, zijn allergrootste trots, niet van hem was. Wij waren erg benieuwd hoe Dirk z’n Mongoolse tent tot stand is gekomen en wat hem heeft doen besluiten hier te gaan wonen. 

Van appartement op 2 hoog naar yurt

Dirk woont al bijna 8 jaar in een Mongoolse yurt, gedeeltelijk samen met zijn vrouw Renate. “Renate komt op vrijdag vanuit haar werk naar Rucphen waar we het weekend spenderen. Daarna proberen we weer op maandagavond samen naar ons appartement in Den Haag te gaan. Voor ik in de yurt woonde, hebben we daar altijd samen gewoond, op twee hoog. Dit appartement hebben we gehouden in verband met Renate’s werk.”

In eerste instantie stond zijn yurt als recreatiewoning op een eiland in de Westeinderplassen, wat alleen met een bootje bereikbaar was. Dit yurt-leven beviel hem zó goed, dat hij hier permanent in wilde wonen. Daarom besloot hij samen met zijn vrouw in 2013 een stuk grond in de Rucphense bossen te kopen. “Later hebben we hier ook nog weide naast gekocht waar we 4500 m² aan akkerbloemen hebben staan, speciaal voor de bijen en vlinders.”

Carriereswitch

“Na 30 jaar een drukke baan in de glastuinbouw te hebben gehad, waar ik ongeveer 50 uur per week werkte, wilde ik graag wat meer rust en balans in mijn leven. Toen ik mijn ontslag kreeg hadden we al een jaar onze yurt die ik zelf op veel punten had aangepast. Denk aan dubbelglas, ramen in de koepel en betere doeken voor het Nederlandse klimaat. Ik was op dat moment 47 jaar oud, wat betekende dat ik nog 20 jaar voor mijn pensioen moet werken, maar kwam erachter dat ik voor de tuinbouw al te oud bevonden werd. Omdat ik de yurt goed had aangepast, kwam ik op het idee om iets te gaan doen wat ik zelf leuk vond. Ik ben toen naar de leverancier in Mongolië gegaan en heb samen met haar de yurts aangepast voor het Nederlandse klimaat.”

Verkocht

Vervolgens heeft Dirk van al zijn spaargeld tien yurts in Mongolië laten maken en naar Nederland geïmporteerd. Met succes, want nog voordat de container in Nederland aankwam, waren ze allemaal al verkocht! “Doordat er veel klanten eerst bij ons konden komen kijken is het goed dat ik zelf in een yurt leef. Je verkoopt natuurlijk ook een beleving die de mensen willen hebben, uit het drukke leven.”

Inrichting

Alles in de yurt lijkt te kloppen en is perfect op elkaar afgestemd. Dirk heeft dan ook een goed gevoel voor sfeer en inrichting én bovendien is hij ook nog eens erg handig. “Een aantal spullen komen van Marktplaats en een groot gedeelte hebben we zelf gemaakt of zelf aangepast.” Zo heeft Dirk bijvoorbeeld een afvalbak van budgetwinkel Action bekleed met boomschors zodat ‘ie toch nog een authentieke look heeft. “Mijn vrouw vindt het allemaal prachtig en laat mij lekker mijn gang gaan.”

Ultiem genieten

Wat Dirk fijn vindt aan het leven in een yurt? Simpel: “De vrijheid, de rust en sfeer en het out of the box gevoel. Het is heerlijk om in de ochtend wakker te worden van het gefluit van vele vogels. Al is dat in de zomer iets minder fijn, want dan begint het gefluit al iets over 5 uur in de ochtend! Maar het heerlijkste moment van de dag is toch wel als ik in de avond in mijn hottub zit en met een zenmuziekje naar de sterren zit te kijken.”

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het leven in een yurt. “Je leeft met elkaar in één ruimte. Vaak nemen de mensen ook een blokhut of pipowagen ernaast als extra leefruimte.”

Badkamer buiten

Dat de badkamer buiten zit, is voor Dirk geen enkel probleem. “En als dat wel zo zou zijn, dan kun je altijd nog een aanbouwtje tegen de yurt aan bouwen, zodat je wel vanuit binnen een badkamer hebt. Zelf vinden wij het geen probleem, want we hebben een heel privé gelegen stuk grond met een sauna, hottub en buitendouche. Ook hebben we nog het bijgebouw met de wc. Daarnaast hebben we voor ‘s nachts nog een campingtoiletje in de yurt staan. Deze hebben we verwerkt in een kastje, zodat ‘ie overdag niet opvalt.”

Natuur

“Het liefst loop ik in de ochtend graag over het stukje land en bewonder vooral de natuur, de geluiden die mensen niet meer horen in de stad. Tegenwoordig lopen de mensen in het bos ook alleen maar op hun mobiel te kijken tijdens het uitlaten van hun hond en zien niet hoe mooi de omgeving is.”

Nooit meer terug

Voor Dirk wordt het steeds lastiger om weer in ‘de bewoonde wereld’ te wonen, “omdat je steeds meer went aan het rustige buitenleven. Als ik in Den Haag kom wil ik dan ook het liefst weer zo snel mogelijk weer weg. Veel te veel stress en chaos daar!”

Toneelspelletje
Om het spel van het programma zo goed mogelijk mee te spelen moest Dirk doen alsof de yurt niet van hem was. “Dat was verschrikkelijk moeilijk, omdat er natuurlijk wekelijks klanten komen kijken naar de yurt en ik dus gewend ben om alles te laten zien en te vertellen over mijn yurt. Ik ben namelijk heel trots op de yurt en het stukje land, en wil heel graag alles laten zien. Toch vond ik het erg leuk en hun reactie was een bevestiging dat we het goed hebben gedaan. Je geeft de mensen een beleving." 

Volgend project

Hoewel de yurt er behoorlijk compleet en af uitziet, is Dirk zeker niet uitgeklust. “We zijn net begonnen aan een ronde binnentuin met een Dome, die we ook naast de yurts willen verkopen, samen met hangmat standaards.”

(Terug)kijken?
Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland.

Fotocredits
Dirk Egberts