Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een zelfvoorzienend ecosysteem vol met kamerplanten

01 juli 2020 06:31 Aangepast: 01 juli 2020 16:31

Tom gaat is geïnspireerd geraakt door de plantenwinkel van Nina en Emma en gaat zelf ook aan de slag met kamerplanten. Hij gaat samen met Evelyn een terrarium maken vol met leuke planten. Zelf je huis ook wat groener maken? Met dit stappenplan heb je het zo voor elkaar!

Dit heb je nodig:

 • 1 fles met een dop of kurk
 • Stenen of kiezels
 • Een handje houtskool
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Kleine plantjes, die nog goed kunnen doorgroeien 
 • Stukken mos en mooie steentjes voor op de potgrond
 • Stevig tape
 • Een lege PET-fles, waarvan je de dop met een stukje hals als trechter gebruikt
 • Bamboestokjes van ongeveer 40 cm
 • Houten lepels en een vork
 • Stukjes schuurspons

Stap 1. Schoonmaken

Voor je begint is het belangrijk dat je de fles goed schoonmaakt. Maak een sopje met groene zeep en schrob de binnenkant goed schoon! Kom je er lastig bij met de spons? Bevestig de spons dan met een elastiek aan een bamboestokje, zo kun je alle hoeken goed mee pakken!

Stap 2. De steentjes

Alles goed droog? Dan kun je de fles gaan vullen met steentjes. Deze laag is belangrijk, want de steentjes vangen het overtollige water op, zo voorkom je dat de wortels verdrinken. Je kunt de fles het beste op z’n kant leggen en de steentjes er dan voorzichtig in laten vallen.

Stap 3. Houtskool

Tijd voor de tweede laag! Voor de tweede laag gaan we de fles vullen met houtskool. Houtskool is belangrijk voor de zuivering en zorgt er ook voor dat je terrarium niet gaat schimmelen. De stukken houtskool zijn vaak redelijk groot dus zorg ervoor dat je deze eerst even kleiner maakt voor je ze in de fles doet. Tip: maak een trechter van een plastic fles, zo kun je de houtskool makkelijker door de fles krijgen!

Stap 4. Potgrond

We zijn bijna klaar met de basis! Over de laag houtskool komt nog een laag potgrond, afhankelijk van de fles bepaal je de hoeveelheid hiervan. Tom maakt in de aflevering een laag van ongeveer 10 centimeter. Verspreid de potgrond goed over de bodem en dan kun je door naar de volgende stap!

Stap 5. Plantjes

Pak die planten er maar bij, want die mogen nu eindelijk de fles in! Je moet voor dit klusje wel even geduld hebben want ook de plantjes moeten één voor één de fles in. Maak met een lange lepel eerst een gat in de potgrond waar het plantje moet komen. Geen lange lepel in huis? Maak dan een lepel vast aan bamboestokjes, dit werkt net zo goed!  

Schud het plantje eerst even goed zodat de wortels niet meer onder de grond zitten. Pak het plantje tussen twee lepels en laat deze voorzichtig in de fles zakken. Schep vervolgens de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan. Als je een kurk bevestigt aan de bamboestok kun je hiermee de grond goed aandrukken. Nu kun je de andere planten op dezelfde manier in de fles zetten, meestal heb je aan drie planten wel genoeg. Leg vervolgens wat potgrond of mos rondom de planten, zo ziet het terrarium er nog leuker uit!

Stap 6. Water

Giet nu wat regenwater in de fles en laat de fles een week zonder kurk staan. Zet de fles op je favoriete plek en zorg ervoor dat hier genoeg licht is. Let er wel op dat de fles niet in de volle zon komt te staan, dit is niet goed voor de planten. Check gedurende de week om de zoveel tijd of de grond niet te nat of droog is. Na een week kun je de kurk erop zetten en is jouw terrarium helemaal klaar! 

Is de fles na een tijdje beslagen? Haal de kurk er dan weer even af, dan kan alles even goed doorluchten!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore