Ga naar de inhoud
Huishouden

3 milieuvriendelijke alternatieven voor bleek of chloor

Gebruik jij bij het schoonmaken ook vaak bleek of chloor? Dit zijn vaak middelen waardoor alles zo schoon is. Maar wist je dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor het milieu? Daarom geven wij je 3 alternatieven die net zo goed werken, maar wat minder negatieve impact hebben op de natuur!

Nadelen bleek en chloor

Vroeger werden bleek en chloor vaak als schoonmaakmiddel gebruikt, maar nu zie je het nog steeds wel eens. Helaas heeft bleek een paar grote nadelen waar je niet zomaar omheen kunt! Doordat de stof niet goed afbreekbaar is, is het bijvoorbeeld heel slecht voor het milieu. Ook is het een schadelijke lucht om in te ademen, kan het bijten in je huid en het kost veel energie en transport om chloor en bleek te maken.

Doordat er zoveel nadelen aan deze schoonmaakmiddelen zitten, kun je er beter voor kiezen het helemaal niet meer te gebruiken. Wij zetten drie alternatieven voor je op een rijtje:

Groene zeep

Dit is misschien een heel oud middel, maar wel net zo effectief. De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!

Citroensap

Wist je dat citroensap een superhandig schoonmaakmiddel is voor ontzettend veel dingen? Het is volledig natuurlijk, waardoor het wel iets minder sterk en agressief is dan bleek. Ondanks dat heeft het wel een bijtende werking en in veel gevallen werkt het heel effectief! Vermeng wat citroensap met water en je hebt een perfect schoonmaakmiddel voor vlekjes op de muren, meubels of vloeren. En je kunt er zelfs je airfryer mee schoonmaken! 

DIY bleekmiddel

Natuurlijk zou je zelf ook een alternatief van bleekmiddel kunnen maken. Wij geven je alvast een recept, zodat je zelf aan de slag kan!

Benodigheden:

  • 12 cupjes water
  • ¼ cup citroensap
  • 1 cup waterstofdioxide
  • Flesje

Geen idee waar je waterstofdioxide kan kopen? Dit koop je gewoon bij een drogisterij of apotheek. Mix al deze ingrediënten samen in een flesje en je hebt eigenlijk hetzelfde middel als bleek, maar dan niet zo slecht voor het milieu!

Fotocredits

Headerfoto: Pixabay - RichardJohn

Bron

Leuke geit