Eigen Huis & Tuin

Een bad in de slaapkamer? Hier moet je rekening mee houden!

24 januari 2021 11:33
Beeld © iStock

Misschien is het wel een droom van je: een grote slaapkamer met een heerlijk ligbad. Maar als je dit wilt realiseren, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Want hoe ga je om met al het vocht en heb je nog een speciale vloer nodig? In dit artikel vertellen wij je er alles over!

Afzuigsysteem

Om te voorkomen dat heel je kamer door het vocht onder de schimmels komt te zitten, is het wel slim om te zorgen voor een goed afzuigsysteem. Te veel vocht kan er namelijk ook voor zorgen dat het behang gaat afbladderen of dat er bobbels in de vloer komen.

Een nadeel van een goed afzuigsysteem is dat het vaak voor veel lawaai zorgt. Dit is natuurlijk wat minder romantisch dan wat je in gedachte hebt bij een bad in de slaapkamer. Toch raden we het je wel aan om te investeren in een afzuigsysteem, zodat je later niet voor problemen komt te staan.

Geschikte vloer

Helaas zijn niet alle vloeren geschikt voor een ligbad. Dit is dus wel belangrijk om mee te nemen wanneer je je slaapkamer gaat verbouwen. Ondanks een afzuigsysteem, moet de vloer wel tegen vocht kunnen. Zo is het niet handig om een houten vloer te kiezen onder je bad, omdat deze op den duur gaat schimmelen. Kies dus voor een vloer die je ook in de badkamer zou kiezen, zoals een giet- of betonvloer, mooie tegels of pvc.  

Daarnaast is een bad in de slaapkamer ook heel zwaar, helemaal als hij vol staat met water. Daarom moet je een stevige vloer kiezen die wel wat gewicht kan hebben. Soms kan het ook zo zijn dat er eerst een vloerconstructie moet worden aangebracht. Het is dan ook slim om van tevoren eerst een berekening te laten maken hoeveel geld je daar ongeveer aan kwijt bent.

Ga je zelf een huis bouwen of helemaal renoveren? Dan kun je er het beste direct al rekening mee houden dat de slaapkamervloer verstevigd moet worden.

Goede afvoer

Ben je van plan een bad op pootjes te nemen? Supermooi maar hierbij moet je wel zorgen voor een goede af- en toevoer. Onder het bad moet je ruimte hebben voor een sifon en er moet een afvoer- en toevoerleiding komen voor warm en koud water.

Soms kan het zo zijn dat dit in het bad zelf zit, maar wanneer dit niet zo is, moet het dus nog onder de vloer. Je zou dan het bad op kunnen hogen. Dan ontstaat er dus een soort muurtje in de slaapkamer waar het sifon is aangebracht. Neem dit dus wel mee in het ontwerp van de slaapkamer.

Wil je graag een mooie suite mét bad? Denk dan goed over deze dingen na en neem ze mee in je beslissing.

Fotocredits

Foto in artikel: Floorify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore