Tuinkalender

Deze tuinklusjes kun je het beste doen in januari

13 januari 2021 07:01

De feestdagen zijn voorbij, dus de kerstboom mag uit huis en in de tuin. Maar welke klusjes kan je in januari nog meer in de tuin doen? Tom praat je bij!

Bollen planten

Je zal er misschien niet direct aan denken, maar januari is dé maand om alvast wat bollen te gaan poten. Doe dit wel alleen in potten, de tuin in de aarde is namelijk nog te koud. Zo ben je verzekerd van een vrolijke tuin in de lente. 

De composthoop

Deze maand is het tijd om de composthoop om te scheppen, je kunt het composteerproces op deze manier namelijk versnellen zodat het in de zomer goed verteerd is. Door de hoop om te scheppen zorg je er namelijk voor dat ook het onderste laagje de kans krijgt om een flink te, eh... rotten! 

De vijver

Vijvers zijn supermooi maar vergen ook door het jaar heen veel onderhoud. In januari is de kans groot dan het ('s nachts) vriest, je vijver heeft daardoor wat minder aandacht nodig. De groei van planten staat namelijk stil en ook de vissen zijn minder actief, deze leven nu op de bodem van de vijver omdat het water daar warmer is. Je wilt wel voorkomen dat het water bevroren raakt, je kunt dit voorkomen met behulp van een luchtpomp of vijververwarming.

Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Daarnaast is januari ook een geschikte maand om de vijver aan te leggen, doe dit wel als het niet vriest.

Hoogte beperken!

Ook is het tijd om je plant, heg en boom wat bij te knippen of snoeien. Anders heb je namelijk binnen de kortste keren een jungle in je tuin. Het kan natuurlijk dat je dat superleuk vindt, als dat niet zo is, is nu het moment om bij te snoeien. 

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien, ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op: dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.

De tuin beschermen tegen vorst

Jij kleedt je vast lekker warm aan tegen de kou, maar vergeet je je planten niet? Ook zij vinden het niet prettig om in hun nakie de kou te trotseren.  

Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan hier verder!

Niet doen in januari

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen in januari, bijvoorbeeld over het gazon heen lopen als het vriest! Het gras kan hierdoor erg beschadigen, dat is zonde! Laat daarnaast ook eventuele sneeuw lekker liggen, sneeuw is namelijk een goede isolatie voor planten.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore