Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je een bloembollenpot waar je extra lang van kunt genieten!

01 juli 2020 06:30 Aangepast: 01 juli 2020 14:31

Tom gaat deze aflevering aan de slag het maken van een lasagne bloempot. Door op verschillende lagen in de pot bloembollen te planten kun je extra lang genieten van een bloempot vol prachtige bloemen! Wil jij deze techniek ook eens proberen? Met dit stappenplan maak jij jouw eigen lasagne bloempot!

Dit heb je nodig:

  • 4 potten met een doorsnede van 25 cm
  • 4 onder schotels voor de potten
  • 4 verschillende pastelkleuren krijtverf
  • Potgrond
  • Krijtjes wit en kleur
  • Tulpenbollen
  • Krokusbollen
  • Hyacintbollen
  • Hydrokorrels, grind of potscherven

Stap 1. In de verf

Aan de slag! We gaan de bloempotten eerst in een nieuw jasje steken. Kies je favoriete kleur uit en verf de potten zowel van binnen als van buiten in de gewenste kleur. Je kunt ook kiezen voor krijtverf, dan kun je ook nog eens wat leuks schrijven of tekenen op de bloempotten. Klaar? Laat de pot dan even goed drogen en dan kun je verder naar de volgende stap!

Stap 2. De basis van de lasagne

Nu alles goed droog is kunnen we de bloempotten gaan vullen met de basis. Zorg, voor je hiermee begint, dat er een gat onderin de potten zit zodat het water makkelijk weg kan lopen. Vul de pot met hydro korrels, grind of potscherven en strooi daarover een laag potgrond.

Stap 3. De bloembollen

Tijd voor de lasagne! Elke bloem heeft een eigen bloeiperiode en dat is precies waar we op in gaan spelen met deze heerlijke lasagne van bloemen! Op de onderste laag leg je de hyacinten, deze komen het laatst uit. Daarna strooi je weer wat potgrond over de bloembollen heen en is het tijd voor de tulpen. Ook hier komt weer een laagje potgrond overheen en dan volgen de krokusbollen!  

Zorg ervoor dat je de bol altijd drie keer zo diep plant als de bol hoog is. Dit is belangrijk omdat als de bloem straks gaat bloeien deze wel stevig in de grond moet staan. Het is natuurlijk erg zonde als jouw mooie bloemen na een windstootje dubbel knakken en je er niet meer van kunt genieten.  

Weetje: wist je dat zelfs als je de bollen op de kop plant ze zullen gaan bloeien? De bol zal altijd richting het licht draaien en zo dus alsnog op de goede plek komen! Toch kost het ze wel wat meer moeite, dus het liefst wil je ze dat natuurlijk besparen. 

Stap 4. Een kleurrijke lasagne

Is jouw planten lasagne klaar? Dan kun je er wat water bij gieten en is het wachten op de eerste bloemen! Ga je de potten buiten zetten tijdens de vorst? Bescherm ze dan goed met stro of noppenfolie, een koude lasagne is zelden een succes!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore