Doe het zelf

DIY: het hele voorjaar bloemen in de tuin met bloembollen-lasagne

23 september 2020 17:39 Aangepast: 23 september 2020 18:27

De tijd om je bloembollen te planten is nu! En.. het klinkt een beetje gek, maar het "recept" is simpel. Je plant verschillende laagjes bloembollen boven elkaar, net als het Italiaanse pastagerecht. Tom vertelt je er alles over.

Dit heb je nodig:

  • 1 bloempot met schotel naar keuze
  • Potgrond
  • Tulpenbollen
  • Krokusbollen
  • Narcisbollen
  • Hydrokorrels, grind of potscherven

Wil je in het voorjaar straks maandenlang kunnen genieten van de mooiste bloemen? Dan is deze manier van beplanting de truc! Omdat de bloembollen straks één voor één gaan bloeien heb je altijd een mooie, gevulde pot. Maar hoe maak je het?

Stap 1. De basis van de lasagne

De bloempot die je gebruikt voor de bloembollen hoort een gat in de bodem te hebben, zodat het water makkelijk kan weglopen. Bedek het gaat je met een steen of een scherf van een pot (dit doe je om te voorkomen dat alle hydrokorrels eruit vallen).

Vul de pot met hydro korrels, grind of potscherven en strooi daarover een laag potgrond. 

Stap 2. De bloembollen

Tijd voor de lasagne! Elke bloem heeft een eigen bloeiperiode en dat is precies waar we op inspelen met deze gevulde pot. Op de onderste laag leg je de tulpen, deze bollen zijn namelijk het grootst. Plaats de bloembol met het puntje naar boven en laat wat ruimte om de bloembollen heen.

Daarna strooi je wat potgrond over de bloembollen heen en is het tijd voor de blauwe druifjes. Ook hier komt weer een laagje potgrond overheen en dan de krokusbollen!  

Tip: bloembollen plant je altijd 3x zo diep als de lengte van de bol. Dit is belangrijk omdat -als de bloem straks gaat bloeien- deze wel stevig in de grond moet staan. Het is natuurlijk erg zonde als jouw mooie bloemen na een windstootje dubbel knakken en je er niet meer van kunt genieten.  

Stap 3. Een kleurrijke lasagne

Is jouw planten lasagne klaar? Dan kun je er wat water bij gieten en is het wachten op de eerste bloemen. Vind je het maar saai zo'n pot met potgrond erin? Plant dan wat viooltjes bovenop zodat je nu al kunt genieten van je bloempot. Wanneer de viooltjes zijn uitgebloeid kan je ze eruit halen en in je tuin planten. 

TIP: Laat je de potten buiten staan tijdens de vorst? Bescherm ze dan goed met stro of noppenfolie of zet ze tijdelijk in de schuur, een koude lasagne is zelden een succes!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore