Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Donker huis? Dit moet je weten om je planten in leven te houden

Ben jij gek op planten, maar is jouw huis erg donker? Dan zal lang niet elke plant zich op z'n plek voelen in jouw huis. Welke planten je het beste uit kunt kiezen en waar je rekening mee moet houden? Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem geeft advies!

Eerder noemden we al een aantal planten die goed bestand zijn tegen donkere ruimtes. Maar we snappen best dat je wat meer variatie in je eigen plantenjungle zou willen hebben. Daarom geeft Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem nog wat tips:

Welke planten kun je het beste in huis halen als je een donker huis hebt?

“Over het algemeen kun je de regel aanhouden dat planten met donkerdere, vaak paarse, bladeren beter gedijen bij minder licht. Een voorbeeld hiervan is de Zamioculcas, oftewel de kamerpalm. Maar ook de Calathea, die heel veel subsoorten kent met hele mooie bladtekeningen, waardoor je alsnog veel variatie in huis kunt halen.” De Maranta leuconeura (zie foto hieronder), ook wel de Tiengebodenplant genoemd, is hier een goed voorbeeld van.

Een groene plant die wel wat minder zonlicht verdraagt, is de Spathiphyllum, beter bekend als de lepelplant. Deze plant doet het ook goed op een lichtere plek, maar je zal merken dat de kleur van de bladeren heel mooi donkergroen worden zodra hij wat minder licht krijgt. Hetzelfde geldt voor de Chlorophytum (graslelie).

“Daarnaast denk ik dat veel varens het ook goed doen bij wat minder licht. Houd er wel rekening mee dat deze planten vrij gevoelig zijn voor tocht en wel echt wat meer aandacht nodig hebben dan een reguliere kamerplant.”

Feit of fabel: donker blad betekent dat een plant goed tegen weinig licht kan

Je hoort wel eens ‘hoe donkerder het blad, hoe beter de plant tegen weinig daglicht kan’. Maar klopt dat eigenlijk wel? Naomi is het hier deels mee eens. “Ik denk inderdaad dat dit een goeie stelregel is. Toch is het belangrijk om te onthouden dat er heel veel uitzonderingen op de regel zijn. Maar dit is ook hoe wij het in onze workshop ‘Kamerplantenverzorging de basis’, uitleggen aan beginnelingen.

Zijn er planten die zelfs in de donkerste kamer nog kunnen overleven? 

“Een vraag die wij vaak krijgen is: 'welke plant er geschikt is voor een wc of badkamer zonder ramen?'. Helaas hebben alle planten licht nodig voor hun groeiproces, dus is geen enkele plant hier geschikt voor. Ik zou in dat geval een nepplantje (ja, echt!) neerzetten als je echt heel graag iets groens wil.

Er zijn de laatste tijd steeds mooiere kunstplanten op de markt, dus verdiep je daar eens in.” Ook gedroogde bloemen kunnen heel mooi staan en zijn wat Naomi betreft ideaal voor een donkere (bad)kamer.

Wil je toch echt heel graag een plantje in je donkere badkamer? Dan bestaat er nog één optie. “Ik heb wel eens gehoord dat iemand twee plantjes, graslelies als ik het me goed herinner, elke week met elkaar omwisselde. Eentje op de wc en eentje in de kamer. Op die manier krijgen ze toch de helft van de tijd genoeg licht!” Het vraagt aardig wat toewijding, maar als je dat er voor over hebt is het de perfecte oplossing!

Welke planten horen absoluut niet thuis in een donker huis?

“De echte zonaanbidders zoals cactussen zou ik niet aanraden om in een donker huis te zetten. Veel planten die eigenlijk zonaanbidders zijn kunnen best wat donkerder staan hoor, maar je zal merken dat ze heel langzaam groeien en misschien een andere vorm krijgen dan gewild.”

Hoe je merkt dat een plant te weinig licht krijgt? 

Dat is aan de meeste planten wel makkelijk op te merken volgens Naomi. “Veel planten groeien dan superlangzaam of gaan dan ‘uitstrekken’. De ZZ-plant bijvoorbeeld, als die veel licht krijgt, groeien de stengels gewoon recht omhoog. Als hij te weinig licht krijgt, kan het gebeuren dat hij lange overhangende stengels maakt. Op deze manier probeert de plant zich te strekken naar het licht.”

Ook bij vetplantjes die te donker staan is dit een veelvoorkomend gevolg. “Als deze veel stengels maken met weinig blaadjes betekent het dat hij op zoek is naar licht”, zoals je ook hier kunt zien. “Als je de plant lichter zet zul je zien dat de blaadjes veel dichter na elkaar groeien en zal de plant niet zo snel de hoogte meer in groeien.”

Zijn er dingen die je kunt doen om je planten in de winter een extra (licht)boost te geven? 

Vooral nu de dagen korter zijn en het een stuk donkerder en grauwer is in de winter, krijgen je planten nu een stuk minder licht. Zet je gordijnen dan ook vooral goed open overdag zodat ze niets te kort komen.

Wil je ze een extra lichtboost geven? Daar heeft Naomi wel eens een truc over opgepikt: “Ik heb wel eens mensen gehoord over hele lichtinstallaties die ook voor wietplanten wordt gebruikt. Ik moet zeggen dat ik dit een beetje overdreven vind en dat dit eigenlijk vooral heel veel energiekosten oplevert.” Ze raadt dan ook vooral aan om planten uit te zoeken bij je huis en daarbij de beperkingen voor lief te nemen.

“Er zijn momenteel zo veel soorten planten beschikbaar dat je daar alsnog iets moois van kan maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een heel oud en tochtig huis en heb ik moeten accepteren dat dun gebladerde planten het bij mij gewoon echt niet goed doen en steeds geteisterd worden door beestjes. Ik denk dat je veel meer van je planten kan genieten als je je er niet steeds zorgen om hoeft te maken en ze het gewoon lekker doen. Het is soms wel even uitproberen welke planten het goed doen of niet, maar dan kan je er daarna wel meer van genieten!”

Tip van Naomi: “Bekijk de opties van plantenhangers eens, of leid een plant over je muur in de buurt van het raam om ze zo wat extra licht te kunnen geven. Er zijn genoeg mogelijkheden!” 

Kun je dan nog ingrijpen of is het einde oefening?

“Bij veel planten is het niet erg als ze wat uitstrekken, verplaats ‘m dan gewoon naar een lichtere plek. Soms is een plant wel minder mooi als ze zo uitgestrekt zijn, maar in dat geval kun je nog overwegen de plant te stekken. Wacht daar wel nog even mee tot het lente is! Daarna kun je hem laten groeien in de vorm die jij wilt.”

Als je merkt dat de groei van je plant stagneert, is het ook een kwestie van de plant verplaatsen en ben je zeker niet te laat met je reddingsactie. “Houd er wel rekening mee dat planten die minder licht krijgen en langzamer groeien wellicht ook minder water nodig hebben. Wees dus extra voorzichtig met het geven van water en zorg dat er geen water onderin de pot blijft staan zodat je je plant niet verdrinkt.”

Wat als de enige lichte plek in huis boven de verwarming is?

Eerder las je al dat je goed moet oppassen met planten in combinatie met de verwarming en dat je ze dan ook ver uit de buurt van een gloeiende verwarming moet houden. Maar wat nou als de enige lichte plek in je huis de vensterbank boven de verwarming is?

“Dan zou ik kleine plantjes in de vensterbank zetten die niet overhangen en op die manier zo min mogelijk last hebben van de verwarming. Orchideeën zijn misschien ook wel leuk, die houden wel van een wat warmere omgeving. Daarom doen ze het vaak zo goed bij oudere mensen, haha!”

 

Fotocredits
Headerfoto: Jon Eric Marababol - Unsplash 
Foto 1: szjeno09190 - Pixabay  
Foto 2: Margarita Terekhova - Unsplash 
Foto 3: STIL - Unsplash