Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Zo verwijder je op een makkelijke en snelle manier tapijt!

Vloerbedekking in huis zien we tegenwoordig niet meer zo vaak. Veel mensen gaan over op een houten vloer, PVC of vinyl. Zit er nog oude vloerbedekking in je huis of wil je deze vervangen voor een ander tapijtje? Het verwijderen hiervan hoeft niet zo moeilijk te zijn. Stoffeerder Christiaan van Den Berg geeft ons wat slimme tips hoe je dit makkelijk en snel kan doen!

Kleine oppervlakken

Kleine oppervlakken tapijt verwijder je door stroken te snijden met een mes. Deze stroken kun je er dan gewoon uittrekken met de hand. “Als je te brede stroken snijdt, lijkt het misschien sneller te gaan, maar niets is minder waar. Brede stroken krijg je er namelijk minder makkelijk uit en hier heb je veel kracht voor nodig!”, aldus Christiaan van Van den Berg Interieur. Om deze reden is het ook veel makkelijker om het tapijt van een trap te verwijderen. Dit zijn namelijk alleen maar kleine stukken, dus deze heb je er zo van af!

Grote oppervlakken

Wanneer een een groot oppervlak tapijt eruit moet halen, kun je het beste gebruik maken van een tapijtstripper. Deze kun je gewoon huren en hierbij hoef je geen stroken meer te snijden, dit doet het apparaat namelijk automatisch! Wil je dit liever niet of vind je het te duur? Dan kun je volgens Christiaan ook het tapijt nat maken. “Maak het niet té nat, een beetje vochtig is al goed. Laat het even erin trekken en omdat de meeste lijm op waterbasis is, zal de lijm oplossen en kun je het tapijt makkelijk verwijderen!”

Verschillende soorten lijm

Tegenwoordig wordt alleen nog maar de witte lijm gebruikt. Deze is op waterbasis en daarom kun je hem gewoon met water verwijderen van de vloer. Ligt het tapijt er al een tijdje in? Dan is het waarschijnlijk gelijmd met bruine lijm. Deze lijm is op synthetische basis en daarom kun je deze er niet afhalen met water, maar met afbijtmiddel. Christiaan zelf raadt dit middel niet aan: “Het is heel ongezond voor je en meestal gaat het ook prima als je het tapijt gewoon in dunne stroken snijdt en het eraf trekt met je handen!”

Lijm verwijderen

Heb je de vloerbedekking eindelijk van de vloer af, blijft er nog een lijmlaag over. Heel frusterend natuurlijk, maar gelukkig zijn er wel makkelijke manieren om het te verwijderen. Wil je er weer nieuwe vloerbedekking overheen leggen? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dan zijn lijmresten niet zo erg! “Vloerbedekking is van zichzelf al niet egaal, dus hierbij maken de lijmresten niet zo uit. Wanneer je zeil of vinyl op de grond wil leggen, is het wel belangrijk om de grond glad te maken. Anders tekent dit door de nieuwe vloer heen”, vertelt Christiaan.

De vloer kun je weer helemaal glad maken met een plamuurmes of verfkrabber. Krab de resten lijm hier mee weg. Zit er dan nog wat lijm op de vloer? Dan zou je ook een schuurpapiertje kunnen gebruiken en hier de laatste restjes mee kunnen verwijderen. Op deze manier is jouw vloer weer klaar voor een nieuw jasje!

Fotocredits

Headerfoto: Pexels - Burak-K
Foto in artikel: Instagram - Andrea Groot

Bron

 Homify