Eigen Huis & Tuin

Zo zorg je dat de keuken netjes blijft tijdens de feestdagen

19 december 2020 07:02 Aangepast: 20 december 2020 14:28

Natuurlijk zijn we allemaal druk bezig met de voorbereidingen van kerst en halen we alle boodschappen in huis voor het kerstdiner. Volgens Marja Middeldorp van AD Wonen vergeten we vaak dan één belangrijk ding: de keuken! Deze heeft wel wat aandacht nodig, zodat we tijdens kerst een hoop minder stress hebben.

De koelkast

Is je koelkast helemaal propvol met boodschappen? Dat is heel logisch, maar wist je dat niet alles in de koelkast hoeft? Volgens Marja kan je bijvoorbeeld kaas prima uit de koelkast bewaren. "Je kunt kazen beter bewaren in de voorraadkast of in de schuur en afdekken met een doek. Kaas moet je niet te koud serveren, dat is niet lekker", aldus Marja.

Peper en knoflook

Wanneer de pepermolen weer eens leeg is, is het soms best lastig om deze te vullen zonder dat de helft er naast valt. Gelukkig heeft Marja daar een goede tip voor: "Gebruik een toiletrol! Je giet de peperkorrels via de toiletrol in de molen en de korrels vallen precies in het gaatje." Zo voorkom je dus een heleboel rotzooi in de keuken.

Daarnaast heeft Marja ook nog een tip als het gaat om knoflook. Deze kan namelijk soms snel aanbranden in de pan en dat is lastig schoon te maken. "Maak de teentjes schoon en leg ze in de vriezer. Als je het dan bij groente of vlees doet, of er een sausje van maakt, valt de knoflook uit elkaar als water. Daardoor heb je een lekkere smaak en verbrandt het niet. Handig toch?!"

Snijplank

Het is belangrijk om de snijplank regelmatig schoon te maken tijdens het koken. Wanneer je er eerst vlees op snijdt en daarna weer groentes, zou het kunnen dat je wat rauw vlees binnenkrijgt. Om deze buikpijn te voorkomen, is het slim om altijd citroen en zout in huis hebben. Maak de snijplank na het vlees schoon met de citroen en wat zout, spoel hem daarna af en hij is meteen weer klaar om te gebruiken!

Keukenlaatjes

Heb je ook zo’n chaos in de bestekla? Probeer dat dan nog voor de kerst even op orde te brengen! Tip van Marja: “Maak even alles goed schoon en kijk wat je nodig hebt voor het bereiden van de kerstmaaltijd. Zo hoef je dan niet nog uren te zoeken naar dat ene speciale mesje!”

Daarnaast kunnen we volgens Marja soms ook een voorbeeld nemen aan de studenten onder ons. Omdat de meeste een hekel hebben aan schoonmaken, leggen ze aluminiumfolie op het gasfornuis. Als je dan klaar bent met koken, haal je dat eraf en je gasfornuis is nog steeds helemaal schoon! “Op deze manier zit je niet de hele kerst te boenen, maar kan je relaxed de feestdagen in!”

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Rustic Vegan

Bron

AD wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore