Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is waarom het belangrijk is je vlinderstruik op tijd te snoeien

Heb jij een vlinderstruik in de tuin? Dan is het je misschien al opgevallen dat 'ie maar weinig verzorging nodig heeft. Ideaal dus! Maar een jaarlijkse snoeibeurt mag écht niet overgeslagen worden. Wanneer je dit doet en waarom je dit niet moet vergeten leggen we je uit.

Waarom een vlinderstruik in je tuin?

Een vlinderstruik is niet alleen ontzettend mooi, hij verspreidt ook nog eens een heerlijke geur waar vlinders, bijen en andere insecten op af komen. En dat laatste is dan weer essentieel voor de biodiversiteit!

Kleurrijke zonaanbidder

De vlinderstruik is een echte zonaanbidder. De struik houdt van veel warmte en komt het beste tot z'n recht op een zonnige plek. Staat 'ie eenmaal in bloei, dan kun je er ontzettend lang van genieten. Doorgaans bloeien ze namelijk van juli tot en met oktober in de kleuren roze, wit of paars. 

Waarom snoeien?

Een vlinderstruik heeft maar weinig verzorging nodig, wat het een ideale tuinplant maakt voor eigenlijk iedereen. Wat wel belangrijk is, is dat 'ie elk jaar een flinke snoeibeurt nodig heeft, of eventueel eens in de twee jaar. Langer dan één á twee jaar moet je niet wachten, want anders heeft de struik hier direct last van. Je zal zien dat de struik dan op den duur veel minder bloemen krijgt. 

Let op: Heb je een Buddleja alternifolia? In dat geval zijn de snoeiregels net even anders. Deze vlinderstruik bloeit namelijk op overjarig hout en hoef je alleen na de bloei licht terug te knippen. 

Wanneer snoeien? 

Je kunt hem het beste aan het eind van de winter snoeien, rond februari of maart. Let wel op dat je het niet te vroeg doet, want het mag na het snoeien niet meer vriezen. Gebeurt dat wel, dan kunnen de gesnoeide takken afsterven.

Je mag 'm best flink terugsnoeien, aangezien de vlinderstruik snel uitloopt. Dit komt omdat ‘ie graag de zon van andere planten steelt en dus flink de hoogte in groeit. Door hem goed kort te houden, groeit hij beter en blijft hij gezond. Bovendien zorg je er zo ook voor dat je andere tuinplanten niet overschaduwd worden. Pak de snoeischaar er maar bij dus!

Fotocredits

Headerfoto: iStock

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: