Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

DIY: zo maak je superleuke hangtuintjes van bamboe

Tom is geïnspireerd geraakt door de Japanse tuin van Lia en Frans en gaat deze week aan de slag met een superleuke plantenwand van bamboe. Wil jij ook wat meer groen in huis? Met dit handige stappenplan kun jij zelf aan de slag!

Dit heb je nodig:

  • 4 stukken van een meter bamboe van ongeveer 12 – 13 cm dik
  • Grof touw – kleur naturel
  • Potgrond
  • Vetplantjes
  • Speedboor
  • Decoupeerzaag
  • Purschuim  

Stap 1. Voorbereiding zagen

We gaan beginnen! Om straks gemakkelijk de rechthoeken voor de plantjes uit de bamboe te zagen gaan we eerst gaten boren. Boor met een speedboor steeds vier gaten op de plek waar je de plantjes wilt zetten. Je kunt de gaten het beste boren tussen de segmenten van de bamboe, de natuurlijke tussenschotten zorgen namelijk voor de stevigheid van de bamboe.

Stap 2. Rechthoeken zagen

Zaag nu van gat naar gat met een decoupeerzaag totdat er ongeveer twee tot drie rechthoeken in de bamboestok zitten. Doe dit op alle bamboestokken, je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel rijen bamboe je op de plantenwand wilt.

Stap 3. Gaten boren voor het touw

Om de bamboestokken straks op te hangen moeten er gaten komen in alle bamboestokken. Pak die boor er maar weer bij! Boor op elke hoek een gat net iets van het midden, zo komen de plantjes straks net iets naar voren te hangen en zijn ze mooi zichtbaar.

Stap 4. Bamboe rijgen

Tijd om de bamboestokken aan het touw te rijgen! Bevestig de bamboestokken aan het touw door middel van knopen. Let er goed op dat je alle bamboestokken gelijk hangt zodat de plantjes er straks niet uitvallen. Zit alles mooi recht? Dan kun je door naar de volgende stap! 

Stap 5. Opvullen met groen

We zijn er bijna! Aan de zijkanten van de bamboe zitten gaten die opgevuld moeten worden. Vul de gaten op met purschuim, zo loopt de potgrond en het water er straks niet via de zijkanten weer uit. Bevestig daarna twee haken aan het plafond en hang de bamboewand op. Vul de bamboe met potgrond en haal jouw favoriete plantjes in huis. Een beetje water erbij en voilà, een prachtige plantenwand van bamboe! 

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin