Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten in het interieur

Ben je pas geleden verhuisd of ga je binnenkort je huis helemaal opnieuw inrichten? Dit is natuurlijk superleuk om te doen, maar je kunt er ook heel snel de mist mee ingaan. Om dit te voorkomen hebben wij alvast de 5 meest gemaakte interieurfouten onder elkaar gezet!

Meubels

Dit is misschien nog wel het belangrijkste van het inrichten van je interieur, kies de juiste meubels! Je koopt namelijk snel te grote of te kleine meubels en dit is erg bepalend voor je inrichting. Om dit te voorkomen zou je een plattegrond kunnen tekenen. Zo kun je precies zien hoe de meubels jouw ruimte opvullen.

Ook moet je er goed over nadenken hoe je de meubels in de ruimte zet. Wist je bijvoorbeeld dat je de bank eigenlijk nooit strak tegen de muur moet zetten? Wanneer je hem er een stukje vanaf zet, ziet het er veel ruimtelijker uit! Ook dit kan je zien in een plattegrond. Probeer eens andere indelingen uit dan gewoon de bank tegen de muur. 

Snoeren

Heb je net alle meubels in je huis staan, bedenk je je opeens dat de lampen ook nog ergens moeten komen! En laten deze nou net van die lelijke kabels hebben! Dit is ontzettend storend in je interieur. Daarom: weg ermee! Probeer ze op een mooie manier weg te werken, door bijvoorbeeld een kastje er omheen te maken of de meubels zo neer te zetten dat de kabels erachter wegvallen. 

Verlichting

We blijven nog heel even bij de lampen, omdat ze belangrijker zijn dan je denkt! De meeste mensen zullen eerst over de meubels en inrichting nadenken en daarna pas over de verlichting. Maar wist je dat het slim is om eerst een lichtplan te maken, voordat je überhaupt lampen gaat kopen? Als je dit niet doet, zou je namelijk deze drie fouten kunnen maken:

1. De verkeerde verlichting

Wanneer je er niet goed over nadenkt waar welke verlichting moet komen en wat voor gloeilampen je gaat gebruiken, zou je de verkeerde verlichting kunnen kiezen. Zo zou het licht veel te fel kunnen zijn of is het te wit licht, waardoor de kamer niet meer gezellig, maar juist kil oogt.

2. Te veel verlichting

Ook zou je teveel verlichting in je huis kunnen plaatsen. Uiteraard verschillen de smaken in de hoeveelheid licht, maar het moet natuurlijk wel gezellig blijven! Gelukkig is dit wel makkelijk op te lossen door wat lampen weg te doen.

3. Te weinig verlichting

Maar je zou natuurlijk ook te weinig verlichting kunnen hebben in huis! Dit is ook heel vervelend, omdat je dan misschien nergens een boek bij kunt lezen of niet goed kunt zien wat je nou aan het eten bent. Belangrijk is dus om goed te variëren in basis- en sfeerverlichting!

Kleurenpalet

Ook het kleurenpallet is iets om goed over na te denken. Kijk eens goed op Pinterest of in woonbladen om een kleurenpalet samen te stellen die bij jou past. Wanneer je dit niet doet, zou het zo kunnen zijn dat je meubels, verf of accessoires koopt die helemaal niet bij elkaar staan! Als je het helemaal goed wilt doen, zou je ook een moodboard kunnen maken. Bekijk bij elk product wat je koopt of het past bij het moodboard en het kleurenpalet. Zo wordt je interieur echt één geheel!

Een vloerkleed

Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar niets is minder waar. Een vloerkleed is namelijk heel belangrijk als het gaat om de sfeer van jouw woonkamer! Het zorgt voor veel meer warmte en maakt je huis ook nog eens minder gehorig. Ook hierin is het belangrijk dat je kiest voor het juiste vloerkleed. Kies je voor een rond of rechthoekig vloerkleed en welke grootte past het best in jouw woonkamer? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen.

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: