Huishouden

Marja Middeldorp geeft raad: met deze goedkope middeltjes verwijder je gemakkelijk kalkaanslag!

02 juli 2020 14:12 Aangepast: 06 juli 2020 14:13

Je hebt er vast wel eens last van, kalk op de douchekop, op de tegels of op je strijkbout. Erg vervelend, maar gelukkig is het makkelijk op te lossen. Marja Middeldorp van AD Wonen weet wel wat trucjes en legt het ons uit.

De strijkbout

Kalk zit bijna altijd in ons water, kijk maar eens in je waterkoker. Door het koken scheidt de kalk zich af en je ziet overal de witte uitslag. Marja geeft daarom als tip om gekookt water in het stoomstrijkijzer te doen. Maar voordat je dat doet, moet hij natuurlijk wel schoon zijn!

Hoe je dat doet? Nou, dat is eigenlijk best simpel. “Haal het water eruit dat erin zit en doe een kopje ontkalkt water erin samen met een kopje natuurazijn. Verwarm dan het strijkijzer. Druk een paar keer op de stoomknop, dan heeft het namelijk een weg naar buiten gevonden. Nu uitdoen en lekker in laten werken!”, aldus Marja. Leg hierna een keukenpapiertje met zout op het strijkijzer, zet de hem weer aan druk opnieuw een paar keer op de stoomknop. Als het goed is komt er nu allemaal troep los! Leeg het strijkijzer weer, spoel hem uit en je kunt weer schoon strijken.

De douchekop

Heb je last van kalk bij je douchekop? Dat kan soms zelfs zo erg zijn dat er bijna geen water meer uit komt! Niet zo handig dus. Daarom is het handig om hem regelmatig even te ontkalken.

”Draai de douchekop los, dit kun je vaak doen bij de slang. Zet een pannetje klaar waar de douchekop in past en doe daar een kop water en een kop natuurazijn in. Leg de douchekop erin. Het is wel belangrijk dat hij precies onder water komt te staan! Je kunt het beter niet op het vuur zetten, want als je douchekop is gemaakt van kunstof gaat dat niet goed. Laat het een dag of nacht staan en schud daarna de douchekop even goed uit. Zitten de gaatjes dan nog steeds verstopt? Prik het dan even door met een naald!”

Badkamer

Als het gaat om de badkamer, is het sowieso slim om na het douchen de kraan en de douchewanden droog te maken. Dit voorkomt al heel veel schoonmaakwerk volgens Marja. Maar helemaal kalkvrij blijft de badkamer nooit en daarom heeft Marja wat schoonmaaktips voor ons.

Wat goed tegen kalk werkt, is na het douchen bepaalde plekjes inspuiten met een plantenspuit met natuurazijn erin. Wees hier wel voorzichtig mee als je natuursteen in de douche hebt, want azijn kan dit juist gaan aantasten! Voor dit soort tegels kun je het beste dikbleek gebruiken. “Dep met een sponsje de bleek op de tegels en giet er kokend water overheen. Op deze manier laat het vuil makkelijk los! Ga er nog even met een afwasborstel overheen en je tegels zijn weer helemaal schoon.”

In het filmpje hieronder zie je hoe Marja dit doet!

Wil je kalk op je natuursteen liever voorkomen? Dat is natuurlijk altijd beter! “Het probleem van natuursteen is dat de kalk in de poriën gaat zitten. Je kunt steen dan het beste behandelen zodat dit veel minder gebeurt. Het klinkt misschien raar, maar je vindt daar voor producten in winkels die grafstenen verkopen. Er gaat een laagje over de natuursteen zodat de kalk zich niet kan hechten”, vertelt Marja.

Wc

Ook in de wc zit vaak aanslag. En voor dit klusje heeft Marja wel een heel bijzonder middeltje, namelijk cola! “Heb je een restje over? Doe dat dan onder de rand van de wc, laat het even staan en trek door. Maak het nog even met een pleeborstel schoon en je zult zien, de wc is weer helemaal kalkvrij. Waar cola al niet goed voor is!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - ONNE Beauty
Foto in artikel: Pexels - Pixabay

Bron

AD Wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore