Ga naar de inhoud
Huishouden

Zo kun je batterijen het beste bewaren zonder dat ze leeglopen

Meestal als je batterijen koopt zijn het er meerdere in een pakje en vaak heb je er maar één of twee nodig. Hoe bewaar je dan eigenlijk die andere volle batterijen zonder dat ze leeglopen? Wij zochten het voor je uit!

Koel bewaren

Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek. Let wel: De temperatuur mag nooit onder nul komen! Bij een te lage temperatuur gaat namelijk de spanning van de batterijen af en zo kun je ze eigenlijk niet meer gebruiken.

In de koelkast?

Als het goed is om de batterijen koel te bewaren, kun je ze dan in de koelkast leggen? Nou, nee. Het is wel goed om ze koel te bewaren, maar de koelkast is dan net weer even té koel! Ook kan het best gevaarlijk zijn, omdat het in de koelkast vochtig is. Wanneer het condens in de batterij trekt, kunnen de batterijen beschadigen! Wanneer je dit wel doet, doe de batterijen dan in een luchtdichte verpakking en kijk goed of het geen oplaadbare batterijen zijn. Deze mogen nooit in de kou bewaard worden!

Batterijen verwarmen

Zijn je batterijen toch leeggelopen? Volgens sommige mensen zou je ook batterijen kunnen verwarmen om de levensduur te verlengen. Je zou de batterij in de zon of op de verwarming kunnen leggen, maar ook dit is een fabel. Het maakt namelijk echt weinig verschil en bovendien is het eigenlijk best wel gevaarlijk. Wanneer een batterij opwarmt, bestaat namelijk de kans dat hij oververhit raakt en openbarst. En omdat er veel gevaarlijke stoffen in niet-oplaadbare batterijen zitten, kun je dit beter niet proberen.

Uiteindelijk kunnen we dus zeggen dat je ze niet te koel, maar ook absoluut niet te warm moet bewaren. Het beste is om ze op te bergen in ca. 15 tot 17 graden Celsius, dus bijvoorbeeld de kelder, dan gaan ze het langste mee!

Fotocredits

Headerfoto: Pixabay - Visor69

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore