Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Buitenkijker: de prachtige Stadstuin Emma's Hof waar jong en oud samenkomt

Tom gaat langs bij Stadstuin Emma's Hof. Dit is een buurttuin in de Regentessebuurt in Den Haag waar bewoners samenkomen en gezamenlijk activiteiten kunnen doen. De stadstuin is een stichting en is opgericht door bewoners, voor bewoners. Marjolein is een van de initiatiefnemers van de buurttuin en geeft Tom een rondleiding in deze geweldige tuin!

Stadstuin Emma's Hof

Het idee voor een stadstuin is ontstaan tijdens een straatfeest. Tijdens het straatfeest fantaseerden buurtbewoners over een prachtige groene tuin op de plek waar toen nog een groot gebouw stond. De meeste dromen zijn bedrog, maar deze gelukkig niet! Na bloed, zweet en tranen mocht het gebouw dan eindelijk plaats maken voor een prachtige stadstuin!

Stadstuin Emma’s Hof is een fijne plek voor buurtbewoners om even helemaal tot rust te komen en te genieten van de natuur. De tuin verbindt de buurtbewoners met elkaar en is de perfecte ontmoetingsplek.  De buurttuin wordt geheel beheerd, onderhouden én gefinancierd door vrijwilligers. Door donaties van ‘Vrienden van Emma’s Hof’ kunnen de vaste lasten gedekt worden en evenementen in de tuin laagdrempelig worden gehouden. 

Activiteiten en evenementen

In de tuin zijn verschillende segmenten te vinden waaronder een kruidenpluktuin waar de buurtbewoners regelmatig wat heerlijke kruiden komen knippen  voor het koken. Daarnaast worden er ook nog eens leuke activiteiten georganiseerd zoals een kerstmarkt, een koninginnekermis en een lampionnenoptocht met Sint-Maarten.

Het is een plek voor jong én oud en voor de kinderen is er zelfs een speelplek die is opgebouwd is uit restmaterialen van het gebouw dat eerst op deze plek stond. De kinderen kunnen hier op een natuurlijke plek lekker spelen, klimmen en klauteren!

Kleurrijke bank

Ook staat er een prachtige kleurrijke bank in de stadstuin, geïnspireerd op het werk van Antoni Gaudí in Barcelona. Met wel tachtig vrijwilligers is deze prachtige bank gemaakt, zodat ze hier gezellig met elkaar kunnen zitten én borrelen. 

Een buurttuin in jouw wijk

Ben jij helemaal enthousiast geraakt over een buurttuin en wil je zelf aan de slag in jouw wijk? Volgens Marjolein is het belangrijk dat je dan een gemotiveerde groep bij elkaar zoekt waarmee je een goed plan kunt opzetten. Vanuit hier kun je dan gaan uitbreiden. Wie weet kun je dan binnenkort ook in jouw wijk samen met de buurt genieten van een gezamenlijke buurttuin!

Wil je meer informatie over Stadstuin Emma’s Hof? Klik dan hier!

Fotocredits:

Nelleke Mineur