Huishouden

7 dingen die je kunt doen om het werk van je schoonmaakhulp aangenamer te maken

23 januari 2020 17:35 Aangepast: 09 juli 2020 17:36

Heb jij een poetshulp of overweeg je iemand in te huren? Denk dan ook zeker na over de volgende dingen die je kunt doen om het hem of haar wat makkelijker en aangenamer te maken.

AD Wonen vroeg de Belgische Jo Mellemans, directeur van Het Poetsbureau, wat jij kunt doen om het werk van je schoonmaakhulp makkelijker te maken. 

1. Maak samen duidelijke afspraken

Als je van tevoren duidelijke afspraken maakt, weet je allebei waar je aan toe bent en wat je van elkaar kunt verwachten. “Aan het begin vragen wij onze klanten altijd wat een huishoudhulp wel en niet mag doen. Dit is erg belangrijk, want zo zijn de verwachtingen duidelijk gekaderd.” Zo zijn er ook vanuit Het Poetsbureau een aantal afspraken over taken die het personeel niet mag uitvoeren. Denk hierbij aan tuinonderhoud, voertuigen poetsen, dieren verzorgen, klussen, op een ladder hoger dan drie treden staan om te poetsen, heel vieze taken zoals het ontstoppen van het toilet. “Het is belangrijk dat alles van tevoren duidelijk is.” 

2. Zorg voor het juiste materiaal

Ook ben jij verantwoordelijk voor de materialen en schoonmaakmiddelen waarmee de poetshulp werkt. “Poetsen met slechte materialen kan nooit goede resultaten opleveren. Net als andere professionals heeft ook je schoonmaakhulp goed materiaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan voldoende microvezeldoeken, zodat er voor elk specifiek gebruik een ander doekje is, een compacte en lichte stofzuiger met verstelbare steel, een borstel en zwabber die tot aan de schouders van de huishoudhulp komt, een verstelbare strijkplank en een stoomstrijkijzer dat voldoende krachtig is.” 

3. Zorg voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Met wat voor schoonmaakmiddelen jij poetst moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar Jo Mellemans vraagt zijn klanten om uitsluitend milieuvriendelijke producten in huis te halen voor de schoonmaakhulp. “We willen niet dat de gezondheid van onze medewerkers lijdt onder de chemische stoffen die ze anders dan in dag uit zouden gebruiken. Daarom verbieden we ook het gebruik van schadelijke producten zoals bleekwater, bijtende soda, schimmelreinigers, ontkalkers, etcetera.” 

4. Rook niet in het bijzijn van de schoonmaakhulp

Ook is het voor schoonmakers erg prettig om in een gezonde omgeving te kunnen werken. “Klanten hebben er namelijk ook geen voordeel aan dat hun poetshulp zich ziek voelt of snel buiten adem is. Rook dan ook niet binnen als hij of zij aan het werk is en zet minstens een halfuur op voorhand de ramen even open.”

5. Ruim zelf op

Het klinkt misschien gek, maar je helpt de schoonmaakhulp ontzettend door van tevoren alvast zelf op te ruimen. Het is immers een schoonmaakhulp en geen opruimhulp. “Er moet eigenlijk al opgeruimd zijn voor de poetshulp aankomt. Hij of zij verliest daar anders veel tijd mee, waardoor belangrijker werk niet kan worden uitgevoerd.” 

6. Pas het werk aan de seizoenen aan

Wanneer de temperaturen flink dalen of juist flink zakken is het wel zo fijn als je hierbij rekening houdt met de klusjes die de schoonmaakhulp moet uitvoeren. “Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook tijdens de wintermaanden kunnen we geconfronteerd worden met extreme temperaturen. Bij koude temperaturen, sneeuw en regen kan en mag de huishoudhulp niet buiten werken.” Dus ook niet ramen lappen! Denk in plaats daarvan aan alternatieve zaken zoals bedden verschonen, wassen, strijken en koken. Daarnaast is het voor de hulp ook prettig als je de thermostaat aan zet, of in ieder geval uitlegt hoe deze werkt. “We vragen om binnenshuis de minimumtemperatuur van 15°C te respecteren.”

7. Een schoonmaakplanning

Hoewel het (vooral in het begin) niet makkelijk is om in te schatten hoeveel tijd de huishoudhulp nodig heeft om het huis te poetsen, is het voor jullie allebei wel fijn om een planning te maken. “Soms verwachten onze klanten veel en onderschatten ze het werk van de huishoudhulp.” Kijk daarom (samen) goed wat wel en niet haalbaar is.” 

Fotocredits

Headerfoto: Volha Flaxeco - Unsplash

Bron: AD Wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore