Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast of vriezer

Koelkasten en vriezers verbruiken een hoop energie. Toch heb je hier voor een aanzienlijk deel zelf invloed op. Er bestaan namelijk trucjes om het energieverbruik van je apparaten te verminderen.

De standplaats

Plaats je koelkast op een koele plaats in het huis. Dit betekent dus niet in de buurt van de oven of naast grote ramen waar zon doorheen schijnt. Hierdoor moet het apparaat ontzettend compenseren en extra koelen. 

Bewaar jij kliekjes in de vriezer? Leg nooit warm eten in de vriezer. Laat het eerst afkoelen voordat je het in een zakje of bakje doet. Dit scheelt een hoop energie. Zorg dat alle zakjes goed afgesloten zijn en haal alle lucht eruit voordat je ze invriest. Die relatief warme lucht hoeft je koelkast dan niet af te koelen. Dat scheelt weer. Je koelkast kan de warme producten overigens wel gewoon aan, maar het vergt vooral extra energie. 

Voorkom ijsvorming

Zit er een dikke laag ijs in je vriezer? Stop dan met alles wat je doet, want dit kost ontzettend veel energie! Elke 2 millimeter ijsvorming kost 10% meer energie! De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door je vriezer één à twee keer per jaar te ontdooien.

4
Lees ook:
4 manieren om je diepvries snel te laten ontdooien

Buitenkant schoonhouden

Niet alleen de binnenkant moet zo schoon mogelijk zijn, maar ook de buitenkant mag je niet vergeten! Als er veel stof op je koelkast ligt of aan de buitenkant kleeft, heeft je koelkast het moeilijker met het koelen. Door de laag stof kan de koelkast namelijk de warmte van de energie niet kwijt.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de onopgemerkte energieslurpers in huis

De inhoud

Let op de inhoud van je koelkast op vriezer. Een lege koelkast kost veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt omdat in een volle koelkast er meerdere koude elementen aanwezig zijn, die het geheel koel houden. Een lege koelkast trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden. Zorg dus dat je niet een te grote koelkast of vriezer aanschaft, wanneer je met een kleiner gezin bent. Deze kun je niet zo makkelijk vol stoppen met producten.

Fotocredits:

Headerfoto: mohamed_hassan - Pixabay

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: